There was an error in this gadget

Sunday, August 12, 2012

.TGIM & Aidilfitri Bakal Menjelma.

Salam, Isnin sudah mari & Raya Aidilfitri x lama lg.sama2 kita menghitong ari. Kepada seluruh umat Islam stelah sebulan berposa bakal tiba ari kemenangan, ari gembira bersama2 ngn kluarga, bersama org tersayang. Kemenangan d Ari raya akan lebih bermakna sekiranya semua posa lengkap.ehee. Stelah skian lamak & smenjak coverage internet dah ok tok la brk dapat ngepost blog. Dah bekarat sa nk nulis post. Tok pun nulis stelah mejal palak utak nk nulis.saja nk nulis, k menoh post dlm blog.saknya meriah skit.

Dalam kita nk nyambut raya tok, mcm2 persediaan dipolah, baju raya la, kueh raya la, cat umah la itu la ini la & suma ya makei duit. & opkos duit ya x dtg tgugok dari langit. Mun ada tgugok dari langit nang indok sa ati. Duit yg kita dapat ya opkos la atas usaha kita pun dari bekerja ka @ mintak duit ngn penaja ka (mak bapak, abang, kakak, adik etc). Mun x usaha jgn arap la nk dpat duit. D jaman pnoh pancaroba tok mcm2 cara nk oleh duit, yg penting usaha jak, sik kesahla usaha bgs @ x bgs, terpulang, dosa pahala tanggong dikpun. Berbalit pada nk nyambut raya tok, ingin la nk berpesan ngn dik pun & mana2 insan d dunia tok, kontrol2 jwak blanja, jgn boros nk mampus gilak, klak dik pun ampus. Poket rabak, idup merinsak kotan sik pandei nk kontrol duit (aku ngengat ku mpun jwak, dh nama manusia tok susah nk mengawal elemen bernama napsu/nafsu tuk).

K la, sempena menyambut Ari Raya 2012 yg akan datang tok, saya nk ngucap la slamat Ari Raya, maap zair dan batin. mun ada tersalah tersilap kata dan tatacara sori la, mintak d maapkan dan dihalalkan. Jgn dismpan di dalam ati sampei mbak mati. Memaafi lebih baik dari memusuhi (plek jak bunyi), neway, sapa yg nk balit kpg n nempoh jalan jaoh ya, berhati2 & engat la org tersayang. K Smekom :).

p/s: menghitong ari

Wednesday, March 21, 2012

Kechiwa Rangkai

Dh Cuba sedaya upaya,tp nasib x mnyebelahi.huhu.Kekcewaan aku tok bkn la ssuatu yg besar pun,tp mndatangkan kesan skit jwak la dlm ati.heheh.Fav team aku CFC tumpas d tangan nosiy neighbour MU, MC.caken.uhuuu. Sinar UCL nampak smakin suram pas kekalahan pagi tok tek.dtambahgik dgn kmenangan The Gunners smakin mnbah jurang mata yg mkin besar.huhu.Tp xhal la,juz fokus jak la ngn FA Cup & UCL season tok.Harap ada sigek cup yg sangkut.huhu.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, March 18, 2012

Lapar 1,2 & 3.

Aku laparrrr 1...Aku lapar gil babs. Pnah x trasa (ktkorgla) bila kita berada d satu tempat, kita teringin nk mkn sesuatu, tapi kt tmpa kita berada ya xda trdapat benda nk mok d mkn kt ya? Pnah x?. Aku boh padah gik la, mmg sentiasa ada, x pnah x ada.. smenjak dah berkhidmat & berkeja jaoh tok aku nang nk keja majoh jak.. mkn sana, majoh sia, eat there & last skali tido TAPI berat badan sik jwak nait..sekitar 65kg jwak berat badan, trn pun skit, kakya nait baru ke 65kg.. keanehan...huhu

Aku laparrrr 2...Adakah aku mengalami masalah psikologi @ kemurungan dsebabkan aku suka majoh? x jwak ku asa, mun masa hepi pun aku mkn, masa sik hepi pun aku mkn & masa aku xda prasaan pun aku mkn jwak. So, apakah problem aku ow???

Aku laparrrr 3... Ktkorg lapar x? masak k aku lok. hehehe..

Sekian, makseh..ASSALAMUALAIKOM...

p/s: ............lapar................

Friday, March 16, 2012

Orang Lawa Ada Dimana2 (yg x lawa pun tanpa usul periksa dipadah lawa.).

Pnah sik ktkorg  ditunggah @ dpadah @ terdengar mdh ktkorg lawa? X mungkin xda, wajib ada & mesti ada benda ya xkira apa status, kedudukan, keadaan, & sifat2 semulajadi @ buatan yg ada dalam dirik setiap individu masing-masing. Aku kedirik gik iboh jak padah lawa slalu menganggap org lawa (dengan hanya menilai dlm tempoh masa sik sampei 10 saat pun, jarang nk ambik tempoh lamak menilai melainkan ada bersua n berkelaka utk satu tempoh masa yg panjang).

Ok, LAWA tok mun ngekot dr segi maksud amatlah berbeza mengikut kawasan tempat, mun di SARAWAK (Tanahairku Terchinta), lawa ya bermaksud eksen, berlagak & sombong (mun da maksud lain silala padah & tambah).& mun d Tanah Melayu a.k.a Semenanjung Malaysia @ kwsn lain slain dr Sarawak, lawa ya bermaksud sesuatu yg sedap @ elok dipandang oleh mata, cth mcm segak, chantek, bergaya. kira camyala.

Tdk dh kupadah setiap manusia sikkan terlepas dari dipadah lawa (mun ekot pandangan aku la), Sbb setiap manusia xda @ jarang yg akan berpuas ati dengan keadaan d sekeliling. Sentiasa ada jak benda x dpuas ati. Slalu jak mok carik mistake @ kekurangan.Yang bagus dpadah jaik, yg sempurna dpolah jadi sik semperna & yg puteh alu jadi itam. Keadaan di sekeliling yg aku maksudkan tadik subjektif, merangkumi suma segi @ aspek. Contoh lainnya mcm x puas ati nangga org lain senang alu dipadah lawa, alu dipadah eksen stegalnya nya x negor @ bersapa @ beramah mesra dengannya skejap @ jeling2 skit. Yala manusia...aku pun manusia..x terkecuali.ehee..

Mun xda sbb, xla ku nulis pasal hal LAWA dlm blog tuk, aku dpadah oleh org yg x brapa nk kenal aku @ x kenal aku langsung madah aku lawa. Well...xpat jwak nk madah ginei nk, dah nama manusia, x pnah nk aman, x pnah nk puas, segala2 nya susah..suma sik sempurna & semperna...x terkecuali akula.ahah. Jadi mun dipikei nang ptt marah bila org mdah kt lawa tanpa usul periksa @ dengan usul periksa (erk,, aneh ayat..ahaha). Nk marah berterusan & berdendam sampei bila2 pun sik salah sbb ya hak masing2. & mun ktkorg juz nk anggap benda ya hanya sampingan @ x memberik kesan besar pun xpa @ dlm kata paling senang forget & i juz don give a damn bout it..Bila kita juz ambik mudah jak hal ya, & x terganggu gilak ngn stetmen org madah kt lawa ya: kita akan dapat PAHALA & org yg madah kita lawa akan dapat DOSA (mun tuduhannya madah ktk lawa sik betol). Juz beserah ngn Tuhan la, Tuhan yg akan nentukan segala. So ilek jakla mun ada org madah kita lawa. Bknnya dapat duit pun nk mun kt mlayan & sidak ya pun bkn dapat gaji pun madah org lawa, btol?

Ok, stakat tok jakla, so kwn2 & aku pun, chill & cool jak mun ada org mdah kt lawa. Mun kt nk madah org lawa pun xhal..dosa tanggong sendiri maaaaaaaaaaaa!! heheh..ASSALAMUALAIKOM..


p/s: ~adios~amigos~brambos!~

Thursday, March 8, 2012

Mat Jenin & Selamat BerHoliday.

Pnah sik terpikei nk jadi org lain walaupun hanya sekejap jak? Pnah x terpikei idup kita sentiasa senang & xda susah? Aku rasa suma org mesti pnah mok jadi org lain. Mok jadi org yang sentiasa selesa, senang & sik menghadapi sebarang kesusahan. Sik terkecuali aku. Aku slalu jwak terpikei mok jadi org lain,berada di tempat lain & suasana yang berbeza dari tempat aku nektok. Aku slalu berimaginasi yang aku tok adalah samada seorang rockstar @ football player & orang kaya.

Imaginasi aku ya akan timbol bila ada kesukaran yang melanda dalam idup aku.ehee. trutamanya bila aku kepokaian & kesengkekan ataupun dengan bahasa sempurnanya kekurangan @ xda duit. Aku tok adalah insan dimana pengurusan kewangan aku adalah tersangat la lemah, mun dalam indeks jadual penilaian daripada TIDAK MAHIR-KURANG MAHIR- SEDERHANA MAHIR-MAHIR-TERLEBIH MAHIR aku akan tergolong dalam penilaian yang plg 1st skali: TIDAK MAHIR. Aku adalah..bolehla dikategorikan sebagai pemboros (bukan pemboroi). Pantang ada duit lebih skit  & aku tertangga barang yang aku idamkan aku jarang berpikei 3 4 5 kali, slalunya aku hanya berpikei 2 kali jak. Kali pertama pikei "aku ada duit lebih skit, x salah beli" & pikei kali kedua: " hmm..mun aku beli tok, x ckpla blanja bulan tok...ahh!xpala duit boleh carik gik..so.. BELI JAK LA". Tangga jak cara ku berpikei dalam berbelanja, amatlah tidak bijak, seolah2 sik da malaikat bait ( kata ati yg waras) yang melawan Encek Napsu (kata ati yg sik waras) yg menghasut aku utk trus memboros. Hmmm...Astaghfirullahalazim..syaiton syaiton...

Berbalit kepada jadi org lain tek, SIK SALAH mun kita berangan nk jadi org lain. Berpijak dibumi yang nyata. perkataan berangan ya adalah bukan realiti. So..hadapilah realiti keadaan dirikpun. Usaha yang dipolah oleh kita sbolm @ semasa & selepas tok akan membentuk & mempengaruhi kehidupan kita. Rajin berusaha maka bagusla hasilnya, mun malas paham2 jakla k. Mcm aku usaha sedang2 jak, jadi nektok aku sedang2 jakla keadaan. Ada pasang surut.huhu...nektok aku surut..surut duit...(*oh payday, cepatla skit ko menjelma)

Esok last day ngajar sblom bercuti seminggu, & aku mcm biasala seperti sirih pulang ke gagang, aku balit ke hometown aku pun. Mun dah balit tok sikkan nk mbak tangan kosong  k mbak k org umah, mesti mok ada buah tangan skit. Mok x mok sbg sorang anak x plu d engat gik opkos la aku mesti beli brg k mbak balit.Mak aku dah pesan awal ariya,"Dol, beli udang sesar unjor ngn mak Dol & mun ada udang @ ikan tapah mbak jwak". Aku mcm biasa la jawab jak "K, klak kmk encariknya". Bukan aku mengeloh (mengeloh sikit jwakla), walaupun poket & palak agong dah susut aku tetap jwak cuba penuhi pesanan mak aku ya. MAK bah, nei kita dapat nek bekira nak. Mak & Bapak la yg banyak berjasa ngn kita, membesarkan kita, merik makan, pakaian & perlindungan sepanjang idup kita dari kecik sampei besar...SAMPEILA KITA JADI MANUSIA. So janganlan kita berkira ngan mak bapak kita & family kita. Sbb di kala susah & senang sapa ada di samping kita mun x kluarga kita pun nak. & tanpa sidak sapala kita.

K, utk penutup kali tok ckp la juz aku madah SELAMAT BERANGAN & SELAMAT BERCUTI SEMINGGU KEPADA PARA PENDIDIK & MURID YANG DIDIDIK. Semoga kita berjumpa agik. CHOW!!! ASSALAMUALAIKOM!

p/s: dlm cuti, msh ada jwak urusan kerja yg plu dipolah..hmm..saya yg mnurut perintah.

Wednesday, March 7, 2012

Berhati-Hati Dgn Si Judas & Insan Berlagak Pandei.

SALAM..Mak aku slalu mesan ngn aku dolok, jangan berolah & jgn berlagak d tempat org. Stay low jak bak kata org puteh. Jgn nk over exposed gilak, xkan dpt extra cash pun ( lainla mun encuri @ mencopet). Sigek gik pesan org veteran (mak & bapak aku la op kos). Jangan Berlagak pandei mun x pandei. Renah jak mun x pandei, iboh nk pandei2 molah benda yg mmg sik pandei dipolah.

Benda yg kita belagak pandei TAPI sbenarnya kita sik pandei tok boleh memakan dirik kita pun mun kita mikei "dengan berlagak pandei, kita akan nampak AWSOME". jika kt bertindak demikian, anda mmg KEPALOIAN & KEMENUKUKAN KEPALAAN KEDIRIK EMPUNAN. Haha, aku bercakap & nulis kdak tok sbb aku dah mengalami situasi dimana org yag berlagak pandei TAPI SBENANYA SIK PANDEI tok berlagak pandei. Mun PEMANDEI tek sikhal, PEMANDEI tok lain, gifted org madah, nang dah talented. Nya polah ginei pun dlm sigek bidang nya dah master, x plu nk eksen2 gik.ahah.

Aku? pandei sik jwak, bebal sik jwak (ada sikit la) & kadang2 berlagak pandei adala jwak TAPI BUKAN PANDEI YANG NUKUK PALAK DIRIK EMPUN (mun ktk org paham bgs, x paham coba paham dirik empun..berlagak pandei). BERLAGAK PANDEI boleh, tapi jgn BERLAGAK PANDEI yang kesannya akan mendatangkan kesan yang amat memalukan dirik empun & menjadi bualan hangat org sekeliling. BERLAGAK PANDEI kecil-kecilan bolehla, kesannya sik besar gilak, paling kurang pun dapat k suroh org senyum.ehee...jgn berlagak pandei yang besar-besaran, paham2la kesan & akibatnya bila dah kantoi klak.

                                                               Hati-hati & alert la ktkorg k.

Ya sigek hal, sigek gik, talam bermuka dua & mulut bercabang. Hati-hati kerana d tempat anda mmg ada makhluk Tuhan yang mempunyai sifat sedemikain. Dimana-mana mmg ada benda tok berlaku, akan berjumpa dengan manusia yang di depan kita cakap lain, di belakang kita lain & itu mmg menyakitkan hati & membuatkan anda menyumpah x sudah.ahaaa.Dalam sejarah manusia dah berlaku benda tok yg boleh menjurus kepada perlakuan kurang nyaman & kurang best yg disebut dalam istilah mcm tikam blakang, back stabber & mcm2 gik la. Seterusnya kan menimbulkan persengketaan & dogfight (mun ada, aku nangga jak..ahaaa). Mun ada sapa2 nemu org yang berperangei sedemikian berhati2 & mintak dijaohkan dgn spesis itu kerana spesis itu boleh la disamakan dengan YAHUDI. Kerana Yahudi tok adalah pakar pemutar belit segala2 benda & silent killer dimana2 anda berada..eceh wah.ahaa..tp nang kenyataan k..yeah! sama2 kita BENCI YAHUDI!!

So, kepada makhluk sekalian alam, beringat ngn dirik pun & sentiasala dengar nasihat org tua. Jangan diENGKAR, kerana suma ya ada kebaikannya & boleh mengelakkan berlakunya KETULAHAN. Coba elakkn dari bercakap terlalu tinggi & berlagak terlalu pandai kerana dari berlagak terlalu pandai & bercakap terlalu tinggi akan membuatkan anda LUPAK DIRIK & seterusnya akan memakan dirik pun &menyebabkan KERUGIAN & KEMALUAN yang amat besar di samping akan dikenang oleh org sekeliling yang akan memandang anda hanya dengan SEBELAH MATA. K. setakat tok jak saya berceramah+luahan+ngerepak=BERCELUPAK..mun ada benda best @ menarek nk dkongsi, Insyallah aku akan ngepost ke dlm blog tuk owkayzzzz..Sekian..ASSALAMUALAIKOM!.

p/s: #1.B urself & jangan berperangei mcm khinzir!ptui!
      #2. Bertanyak mun x pandei.



.Sabar Half & Quarter Dari Iman.

Kawasaki KLX150S (gambar d atas ya), moto idaman aku yg aku pasang impian 1 hari kelak aku akan meli & jd milik aku..Insyallah. Aku bknnya kaki motor @ mat rempit tegar nk ingin menempa nama d mlm minggu mok jadi legend d jalan, @ mncarik hiburan dunia semata2. Aku nk meli sbb nk memenuhi keperluan & kehendak aku. ehee...

Adakah keinginan aku nk meli moto ya satu keperluan @ kehendak? Bg aku ya, adalah duak duak skali. Keperluan sbb senang untok aku bergerak ke sinei2 mun jalan jem @ jalan tmpt aku ngajar trok, so aku x plu bingong tmpt parking pnoh bila guna kreta @ aku x plu bingong mun kreta aku lap @ tersangkut dlm lopak aek gara2jalan jaik.

& meli motosikal tok jwak adalah kehendak sbb aku mmg minat meli moto tok sbbnya stylo & nampak cool.Aku boleh beli moto lain yg genre nya sama mcm scrambler tok & arga lbh murah..contohnya brand Demak, tp aku x mok, aku ttp jwak mok ngn Kawasaki...sebabnya adalah nya brand K.A.W.A.S.A.K.i  Dapat ku bayang aku mbak scrambler tok balit dr Sibu dlm jalan ladang @ pusin2 bandar Sibu @ Serian dengan makei helmet motorcross.aha..angan2 sik salah, hopefully tercapai la.. Insyaallah.

Kla, ya jak.sekain..makseh..ASSALAMUALAIKUM!

p/s: mudahan pengumuman sbpa dpt brita bgs..amin..eheee.

Friday, March 2, 2012

RM556-RM150= ?. (Baca dolok brk paham.)

Epi Sabtuday...Slpas 2 ari d Daro atas urusan kerja & nektok brk dumah selepas perjalanan yg memenatkana marek mlm brk sampei. Aku ngn sahabatku a.k.a housemate pergi ke Daro 2 ari lepas atas urusan yg di amanahkan oleh GB (bkn exactly GB). Kmk 2 telah dimanahkan utk jadi 'hakim' untuk pertandingan bahasa sempena karnival bahasa d  Daro. Agak terkejut ku & terbebek pada mulanya. Nei ndak sik pnah2 ada pengalaman jadi hakim di suroh jadi hakim. Hakim utk pidato gik ya.huh, aku tok major Muzik, bkn BM. Tapi dh arahan dari pihak atasan, aku gagahi jwakla dirik ku tek, dengan harapan xdala masalah klak bila tiba ari aku jadi hakim sehari ya tek.uhuuu. (* tapi bila dh sampei ari ya, ahaaa,,,selamattttt..malas mok crita ;p)

Ok ya crita sblom & semasa d Daro, tok gik ada story mok dkongsi, agak sik memuaskan ati aku (ya sbb ku nulis blog tuk). Setelah  setel urusan d Daro, aku ngn sahabatku pun berangkat pulang. Dalam perjalanan pulang ya, aku terperasan sigek bunyi yang kurang menyenangkan keluar dari tayar  depan Ironhide. Bunyi ya akan keluar stiap kali aku nekan brek.Member aku madah la ya d sebabkan pasir (jalan yg dlalui k pulang skolah jalan tanah kunin, jalan sawit), so aku x bingong gilak, mybe nya akan ilang klak.Tapi sepanjang perjalanan  bunyi ya sperti berantu dalam palak utak kua, terdetik jwak dlm ati madah, x patut kreta blom sampei 2 thn dah ada bunyi? Jadi aku pun ngambik keputusan la mbak terus kretaku pegi check.

Haa, part tokla aku nk crita. Dipendekkan crita tek, jadi aku mbakla Ironhide pegi service centre (Isuzu Regas cawangan Sibu). Sampei jak kt sia trus ku madah ngn sidak sia masalah kreta ku. Jadi tek, sidak ya dengan gaya pro nya pgla ngecheck.Udah dibelek2 d check2 tek, masalh pun d kenalpasti, Lining brake/ lining pad aku dah abis, nk nampak lbh tragik kit bunyinya, dak jurutera sia madah : "dah mkn disc/ cakera dah tok, mok tuka tok..bahaya". Aku trus la kaget (ecehwah.ahah) kejap bila nya nyebut 'bahaya'. Utk x membahayakan nyawa aku yg masih bujang tuk, aku pun molah kputusan utk tuka lining brake ya, aku pun tanyak la brapa kos nya. Yarabi, bila ku dh dpt tauk arga spare part ya terkejut aku ngn arganya arga lining ya jak mun utk tayar depan jak arganya RM426, blom campor labor kos, labor kos sigek taya RM63, ada 2 igek taya depan jadi ktkorg darabla duak = RM 126. Jadi kos keseluruhan RM426+RM126=RM556!!!.Utk tayar depan jak ya..bayaannggkkannn..aku nk nyumpah kejap lok: 'CILAKEN mena'. (sori)

Nasib jwak sidak service centre ya madah xpat tuka ariya jwak, trpaksa tunggu 2 3 ari (sbenanya sidak ya malas sbb ari dh nk kol 5, nk balit), jd aku tek madahla xpala, dlm 2 3 ari gik akn dtg sia gik TAPI jgn harapla aku nk dtg, aku ngn kawan ku tek plan survey jak kedei lain dolok. Benda tok  ni dpat nunggu 2 3 ari,bahaya oi. Jadi aku pun mbakla ke workshop biasa ku balancing tayar & cuci kreta ku. & bila sampei jak sia nang aku nyumpah mena2 (dalam ati) ngn sidak Isuzu Regas Sibu.Kos mun aku tuka kt sia nang gila babeng berbeza. Barang & alat ganti yg sama,xda beza. Kos nya cuma RM150, jumlah ya skali dgn labor kos ok.Coba kira brapa jaoh beza ...nei ndak sik nyumpah kt olehnya. dripada aku yau ilang limak ratus lebih dgn alat ganti yg sama bgs ku tuka jak dkt bengkel ku biasa dtg ya. Pomen sia pun madah, mun paling mahal pun sik sampei la limak ratus lebih, paling byk pun dlm RM300 lbh dh campor labor kos ya. (*pomen sia mmg aku respek...seriusly lamak aku pg sia kejanya mmg detail & tip top).

Jd, yala crita mok dikongsi tek, so, pada sapa2 yg nk service ka, nak repair ka pengangutan ktkorg, pandei2 la mileh & nanyak bengkel nei bgs dari segi kualiti & kuantiti. Jgn engat bila pegi service centre, kita akan dpt sevis yg terbaek, harga yg terbaek..huh..coba nangga apa yg terjadi dgn aku ( x suma la service centre camya, ada jwak yg ok). K, stakat ya jak la, sekian..makseh..ASSALAMUALAIKOM..

p/s: Tunggu dh abis waranti, xmok ku service kt centre gik.




Tuesday, February 28, 2012

Sempurna @ Semperena?

Sleymets Peggy...Ari berjln mcm biasa. Masa berjalan mcm biasa. Benda sekeliling pun mcm biasa. Xda papa prubahan gilak. Aku pun? ntahla, mcm biasa ka x. Ya org sekeliling aku jak dapat nangga adakah aku mcm biasa @ x. Mun sidak ada nanyak "Pakenak ngn kawu Jiz, lain mcm jak upa, mcm knak bla bla bla....", ya retinya aku x seperti biasa mcm hari lain la. Mun xda nanyak maknanya aku biasa mcm hari biasa lain la retinya nk.

Aritok tek, aku yg bnyak nanyak trutamanya murid aku, sbb aku nangga murid aku (x suma kelas) ada yg lain.Sik sperti mcm ari biasa yg lain. Jd aku nanyak la ngn murid aku, mcm2 la jawapan diberik sidak ya.Ada yg jawab logik, ada yg jwb x taukla & sumala, ada jwak yg tebebek2 (nya nk madah tp susunan perkataan dlm ayat x btol). Aku senyum jakla nengar jwapan sidak, makin nk terbebek2 nk madah ya tek, kotan ku x mok bazir masa, padah jakla "Xpala, cekgu paham, cekgu pun tau, cekgu pnah rasa masa cekgu belajar mcm kamu dulu".

Ya jawapan x mok ambik tauk gilak sbenanya, tp yala tugas sebagai 'pelita' tok mesti mok pandei ngambik ati & nunjok kita care supaya sidak sik bencik & ilang minat ngn kita (ilang minat bukan jatoh hati k), ilang minat  mok blaja. Ya susah, alu x berkat upa brg d ajar klak. Bila dh ilang minat nemiak alula x mok blaja gik, bila x mok blaja nemiak alula merosot ujian pa suma dak akademik ya. & bila dah merosot siapla ibu ibu bapa bapa yg ambik berat hal anak anak sidak alu la pikei nk nyalah sapa. Mun ibu bapa yg berpikiran waras opkos nya xkan bertindak melulu manas ngn cekgu, tp mun nk nisik ya? Kompomla gunong brapi ngembak mulut madah cekgu sanok2 ya x pandei ngajar anaknya.ahaaah..

Harus diengatla, suma manusia x sempurna, trmsokla cekgu. X suma nya sempurna, x sumanya btol. ada jwak shit happens! berlaku.Jadi jgn dianggapla cekgu tok serba sempurna, ada jwak keperlaun n khendak, ada jwak prasaan, ada jwak emosi. Bila dah sik terkawal dak emosi & prasaan suma ya paham2 jakla tindakan yg x spatutnya dipolah alu terpolah. Bila dah terpolah x btol alu jadi salah. Bila jadi salah alu berbalah & sterusnya nama jadi jaik & jadi taik. Fuh...aku x maok gia, mintak jaohla.

Jadi, mana2 manusia di dunia tok bringatla (trmasok aku) jgn engat dirik sempurna @ perfecto sbb kt bukan X-Men @ watak2 dalam filem yg boleh d susun ator jalan critanya oleh pengarah pilem. Jadi dirikpun, jgn cuba jadi org lain (sikt2 blehla, k motivasi dikpun) & engat org skeliling trutamanya kluarga & org yg kt sayang & org yg sayang kita (erk,aneh).

K la bujang & dara sekelian alam, mupok lok kmk, dh msk waktu rehat, cekgu pun plu refill jwak perut tok koh. Assalamualaikom!

p/s: Aku dah ada kabel baru utk kayu ria Kotax-X 360 ku, bleh brentam sampei pagi d ujong minggu klak.eheee


Monday, February 27, 2012

Kongsi Itu Mengambil Berat (sharing is caring).

Salam diucap kepada sluroh makhluk d dunia yg berinteraksi & berkomunikasi dgn bahasa manusia. Hujung bln Februari dh tok & x brasa masa berlalu dgn pantas (mun ktk sik pikei masa mmg nya begerak mcm speedy gonzales). & setiap masa yg dah berlalu mcm2 peristiwa & agenda dh berlaku dlm idup aku. Yg masam ada, yg manis, masin, pait, kelat dan segala mcm rasa lain dh pnah dlalui. & setiap pengalaman yg dah berlaku lam idup ya bolehla dkatakan aku dapat adapt &  djadikan panduan dlm idup aku & yg paling penting jwak dpt dmasokkan dalam crita idup aku yg mungkin boleh aku share ngn anak cucuk pd masa depan klak (doa semoga panjang umor).

Sepanjang umor ku idup d dunia dh mcm2 peringkat kehidupan dah aku lalui, dari susah ke senang & dari senang ke susag & berulang2 la prsoes ya.Alhamdulillah suma aku dapat lalui dengan  ilek, cool & stylo ( aisehmen,ada jwak tebebek-bebek skit..ehee). Pengalaman yg dioleh dari zaman nemiak ke alam dewasa dh bermacam2 dah. Ada yg rindok dikenang & ada jwak yg sedih mun d kenang.

Bagi akula,zaman paling best adalah zaman gik blaja dolok.Dolok masa gik blaja engat best gik bila dah bekerja. Bknnya aku madah sik best dengan pekerjaan aku nektok, Best & aku suka dgn job aku nektok walupun pada mulanya aku x yakin dgn dirik aku pun adakah aku mampu pegang tugas & tanggungjawab yg diamanahkan. Mmg susah pada mulanya, sbb aku sik yakin dengan dirik aku pun & aku rasa sik sesuai dsebabkan peristiwa lampau aku dolok yg agak bleh tahan mancal. Tapi yala, masa penentu segala & masa adalah power yg merubah idup kita. Kita x dapat nk meramal masa depan kita, kita hanya mampu merancang, Tuhan yg akan nentu suma. Better berpegang jak dengan prinsip 'power of not knowing' & juz do what u got to do ( maksud aku, polah benda yg betol & berpikei dengan tindakan yg d ambik).Insyaallah btol jalan yg diambik & dipolah bgsla masa depan kita.

Skadar nulis jak aku tok sbenarnya, gik kepak tek abis ngajar, ada kelas tambahan & taklimat staf sampei ptg. Pasya balit masak utk mkn mlm.Pas masak pg menjala jap walaupun gik ada keja lain yg plu disetel.ehee..tp xhal la, x plu begaut & aku pun plu jwak masa utk bersantai. Menulis blog tu pun smntara gik nunggu member lok, mkn skali ngn member, xla beraie dengan family yg jaoh d mata. Idup jaoh dari family tok mesti mok pandei begaol, & iboh jadi kerak sumbang. & dalam pada masa begaol ya olahan perangei suma mesti mok pandei jaga, Beguro berpada2, plentey pun berpada2.Iboh lebih2, lebih2 klak boleh jadi nyakit ati & boleh bebukut olehnya. & aku x maok suma ya berlaku & aku dimintak la d jaoh suma ya.aminnnn.

K, ya jakla..sekian, makseh. Ada masa ngereco gik.ASSALAMUALAIKOM. :)

p/s: sik saba nunggu pengumuman PM :)

Sunday, February 26, 2012

Ahad Pergi, Isnin Mari. (*baca k ngisik masa)

Bekerja menambah pendapatan @ beroleh pendapatan. Tanpa bekerja kita xkn dpdt apa2. & opkos tujuan kita bekerja adalah untuk oleh gaji. Gaji yg digunakan untuk menyara dirikpun & proceed dgn benda lain dlm idup kita, fulfill kehendak dan napsu.

Tujuan aku nulis blog tok xda la nk nyampei sesuatu yg besar isipadu maklumatnya. Juz skadar nk menulis k ngisik masa yg x brapa lapang tuk (ada kerja lain, tp juz ilek lok, ada gik skit masa k molah klak). Berbalit ngn hal bekerja tadik, dh nama bekerja nak x kesahla kerja ya mcmnei. mlibatkan fizikal @ mental. Ada yg suka berkerja & ada yg sik suka dengan kerja yg dikerjanya
(tang bebelit jak upa bunyi) tp yala, dah nama kerja, mun xda kerja, xdala oleh k nyara idup. So yala pentingnya kerja. Jgn malas (ya pesanan utk ku pun jwak).

Dolok masa gik jaman nemiak, x pnah tepikei pun aku nk keja apa. Bila ngenang dirik d waktu persekolahan dolok pencapaian akademik sikla seberapa, sedang2 jak. Ckp mkn & skadar lulus (tp ada jwak subjek kantoi). Mmg ada pasang angan-angan cita2 tek nk jadi profesor la, doktor la & cita2 gempak nk lain tp yala dengan usaha yg kurang & mmg terlampau kurang maka cita2 ya x tercapai la jwak. Nk nyesal kinek tok sik guna jwak. Usah dikenang pristiwa yg lepas. Masa yg nentu masa depan kita & semua yg berkaitan ngn hidup kita. Kita juz proceed & jadi survivor jak dlm idup kita pun. Pandei kita mbak dirik kita, jaga olahan kita, amal gaya idup bgs, Insyaallah suma akan berjalan lancar.

Aku nektok, bkn bunyi nk klaka lawa @ crita kosong, aku bersyukor ngn dirik aku nektok (kadang2 pun ada jwak asa mcm x besyukor...manusia nak). Berkat usaha dirikpun yg sik berapa, bimbingan dr keluarga trutamanya family aku & org2 yg penah mendidik & bala2 geng nektok aku dh kira mencapai separuh dari matlamat idup aku. Aku x plu nk begantung arap mkn & minum dari mak & bapak ku yg telah berjasa menyara aku dari lahir sampeila aku nektok jadi manusia. Aku nektok dh berkerja & beroleh pendapatan dirikpun..dh mampu nyara idup dirikpun.

Dalam kita bekerja ya, sigek jak plu d engat, jalan kan tugas @ kerja yg diberikkan dengan jujur & amanah (walaupun kadang2 menyimpang  jwak ). Mmg susah kita nk mnjalankan tugas mengikut kehendak profesion masing2. Kita juz cuba melakukan yg terbaek jakla. Janji berjalan tugas & mencapai apa yg di target. X kesah kita ekot cara kita pun janji nya btol & membantu kita achieved objektif tugas kita (asal jgn ngamal rasuah jak).

So, sempena dh nk mula ari bekerja tok (Isnin-Jemat), marila kita bersama2 merajinkan dirik bekerja. bekerja dengan ikhlas supaya suma yg d oleh ya dapat berkat. Mengeluh x salah dlm kerja yg dipolah. mun xda keluhan, xdala asam garam kehidupan nk. alu sik 'spice up your life' la klak idup & jd x menarek. Kita perlukan masam, manis, pait, tawar suma dlm kehidupan kita. K geng, selamat berkhidmat sik kira mana2 yg keja gobermen @ swasta, live up ur life & make it more & more better. :)..Assalamualaikom...

p/s: make mistakes & learn from it.rebuild idup aku pun sbb aku adalah arkitek dlm idup aku pun. ;)

Saturday, February 25, 2012

Shit Happens. (*baca mun asa nk baca)

Mistake kata omputeh, kesilapan mun dterjemah ke bahasa kita. Pembuka blog aritok adalah perkara pokok dlm ayat pertama post kali tok "MISTAKE" a.k.a KESILAPAN. Seperti yg kita suma manusia tauk (mun menatang x tauk la jwak aku), seringkali kita melakukan kesilapan. Xda org pnah melari dirik dari kesilapan. & suma kesilapan yg wujud opkos mendatangkan kesan kepada dirk kita samada dari segi fizikal @ mental. Sebelom lbh lanjut gik, coba ktk org mikei skejap, adakah suma kesilapan yg dah kita polah mendatangkan kesan kepada dirik kita pun? X kesahla kesan bagus @ x.

Mun bagi aku la, kesilapan yg wujud yg pnah terjadi dlm idup aku mmg mendatangkan kesan baik & sik. Tok bkn crita bulak @ dongengan semata-mata mcm dlm crita @ drama di tibi k. Sepanjang aku hidup,  x pnah lari aku dari kesilapan.Apa-apa jakla kesilapan. Sikda org suka @ rajin ngn kesilapan. Ya disebabkan byk kesilapan mendatangkan kerugian. Ya memang benar TAPI coba kt pikei mena2 & pikei secara positip, kesilapan yg pnah terpolah @ dipolah oleh kita boleh jadi pengalaman yg mengajar kita..cewah.ahah. Tapi mena kan.Daripada pengalaman melakukan kesilapan ya kita try repair @ molah penyelesaian yg lebih mujarab dan meng'improve'kan gik dirik kita.

Coba kita nangga dak bala2 inventor/ perekacipta & penciplak (termasok jwak). Xkesah la apa yg dah ditemu sidak, Setiap penemuan & brg yg dicipta sidak sik datang sekelip mata. Mesti melalui proses trial & error. Daripada proses 'percubaan ke kegagalan' berulang2 sampei la proses ya jadi dari 'percubaan ke KEJAYAAN'. Bila dah berjaya, ati pun senang nama pun angkat.

So, kesimpolannya. jgn juz nangga kesilapan ya benda x bgs @ xda luck. Pikei dari 2 belah positip & negatip (-ve & +ve). Jgn kita rasa bersalah yg terlampo gilak mun dah melakukan kesilapan. Sbb daripada kesilapan ya boleh jadi boost utk kt mnjadi manusia yg berprestasi lebih power. ehee..Sekian makseh.

p/s: aku dah molah kesilapan marek, tapi x leh padah.ahah..

Thursday, February 23, 2012

.Payday & Payback. (*harus baca mun paham klaka Sarawak)

Salam sejahtera kepada segala makhluk sekian alam, sambil dudok termenong & tercangok aku d umah, terdetik tangan ku nk menulis sesuatu kt blog tuk. Dengan otak ku jadi mastermind aku carikla apa-apa perkara yg boleh ditulis & dikongsi bersama. Pikei punya pikei, carik punya carik, kikis punya kikis, baruk ku engat arituk baru payday ari gaji bak kata org. Ya bleh jadi benda/ subjek yg best k kita kongsi.

Tiap bulan, tiap tahun sepanjang tempoh kita bekerja kt mana2 sik kira la swasta ka, gobermen (kerajaan) benda yg kita x kan miss & sentiasa kt tunggu & kita arap dapat melunaskan segala permasalahan prasaan d sebabkan oleh sengkek opkos la ari gaji. Ari gaji berputar ngekot tarikh matangnya nk klua, dah kua, berpusu-pusu la bala2 org especially dak gobermen (apabila tarikh 23 tiba) nuju ke bank nk nyucok dindin ajaib ( ATM ) ngeluar kertas ajaib (duit laaa) & op kos la kertas ajaib yg dikeluarkan ya dgunakan untok tujuan tertentu, multi purpose (k maya utang keta, umah, setel dak bil astro itu ini & meli brg kperluan umah serta meli brg k muas napsu khendak).

SIK TERKECUALI adalah aku insan hina dina yg menunggu tarikh keramat ari gaji tuk.ahah. Byk nk d plan dgn duit hasil penat lelah (x lelah gilak pun, lelah utak jak). Yg paling penting aku dah mind set kan palak utak ku & cuba disiplin pendirian aku (aku tok mudah nk ubah pendirian) perkara yg utama bila klua gaji adalah setelkan segala utang, bayar ironhide ku (kreta aku), bayar bil, & yg paling utama merik duit ngn mak ku (tok bukan dikira utang k, tuk adalah tanggungjawab sbg anak). Lepas setel segala-mala (aie eh, skati ku merogol jak bahasa, sorilah ah) barukla mikei nk benda lain apa nk dguna ngn duit gaji ya tek.

Marek, setel jak dak segala utang piutang, aku ngn coleague (btol ka spelling omputeh ku tuk?) merangkap rakan serumah aku pegi bebeli brg kperluan umah, segala dak brg mcm kuali, suduk, kicap, dak dagin n tulang sapi d sembat (beli) kmk 2, banyak gik sbenanya brg d beli, x plu la d tulis, kepak jari kmk nulis koh. Brg2 ya suma konon2nya k stok utk bulan tok la, x plu kua ke Sibu slalu gilak meli brg, nyerabak (embazir) duit jak. Maklomla, nk berjimat nektok, k ngumpol duit tujuan lain (k nikah sbenanya..amin.) eheeee.. Dalam pada ya jwak, aku x miss dari memenohi kehendak (stelah kperluan dah setel tek nak), ada la sigek benda tuk tek d beli leh aku gara-gara ada hobi baru tek nak d tempat aku berkhidmat tuk, aku pandei meli JALA (nk k nangkap ikan n hidupan aek lain ya bah mun ktkorg paloi gilak sik tauk, yah, sori ar..ehee). Tanpa berpikey panjang aku mcm biasa la, rasa ada lebih skit duit alu la meli jala tek, kotan x mok nk berkongsi jala ngn member ku. Mala jak minjam jala urang sik nyaman jwak nk makei nak.

Mun dak kluarga ku tauk ku meli menatang nama jala tuk trutamanya mak aku, siap bego knak kerepak.ehee. Bila dsebut jak pasal J.A.L.A mesti la nya dgunakan d kawasan beraek (berair) lebih cun n ngam gik d tmpat aku ngaja tuk; S.U.N.G.A.I @ SUNGEI. Berbalit ngn hal mak ku tek, nya bingong n susah ati bila dpt tauk mun aku bermain d sungei. Biasala nak, anak nk, sapa x sayang. Untuk pengetahuan aku sik pandei brenang..eheh. Slalu mak ku mesan "Dol, boh main rah aek, kawu x pandei brenang". Hee, tp dah nama aku tuk ada entingals (x nengar kata) kit, main jwak aek, brenang jwak lam aek TAPI dengan memakei jaket keselamatan yg ajaib dapat nimbol org ya bah.eheh..Langkah keselamatan mmg perlu k utk ngelak benda yg x best berlaku. :)

K la, ya jak la rasa ku nk dpt d tulis, kepak utak ku jadi mastermind mikei pa nk d taip, nk molah ayat bukannya senang, mesti tauk gaya bahasa, subjek predikat suma ya n yg paling penting isik n maklumat yg nk d sampeikan ya. Setakat tok jakla, ada masa n rajin ada ku ngereco gik. k, sekian..makseh. ASSALAMUALAIKUM :)

p/s: lam utak pikei nk enjala jak.ahah

Wednesday, February 22, 2012

aziz zul-keep-lee's photostream

purechinta 4juan 5.55pm6bol
chinta 3chinta 2chinta namanyaraya '09eillynejust
watchwonderinglil gurl wallcikgu andymedal
happy facelayappintuemmetbirumuh kumang 2

.Aok, Aku Nang Memileh.

Salam sejahtera pd dirik aku pun & org yang membaca sisipan blog saya yg x brapa tok. Apa yg aku mok tulis bkn perkara @ hal yg besar gilak pun sampei boleh dipolitikkan. Benda yg aku nk kongsi bersama n padah (it's all bout me jak sbenarnya)adalah benda yg aku sering itok (dlm konteks ayat aku tok, 'itok' ya gik bingong mikei) & sering aku pikei : BILA DAPAT BTEMU PUJAAN HATI & KAWEN!. Sebelom kepada perkara yg lebih lanjut gik, ingin ku nk madah aku sik pandei gilak nk nulis @ mengarang walaupun aku guru minor ngaja Bahasa Malaysia. Aku tulis apa yg ku rasa nak tulis (bkn ya salah satu fungsi blog nak, tulis apa2 jak apa yg rasa nk d tulis). Engat aku hanya mem'blog', bkn 'goblog' k. Slalu jak aku madah ngn org & terpadah ngn org mun ada mana2 gadis yg single sila2 la intro ngn aku.Yeap, mmg klihatan agak 'desperate' tp apa yg aku padah ya mmg aku maksudkan TAPI bkn 100%. Hati aku blom tergerak gik nk berkomitmen spenohnya dlm bercintan-cintun. Sapa sik mok begerek/ berchan/ berkapel & seterusnya ada jodoh alu membina mesjid. Sapa sik maok nak? mun sapa2 nk sik maok ya nang paloi. Tambahan ngan umor aku nektok yg deh nk masok 28 tahun tapi STILL single ( boleh jwak dlabelkan IT'S COMPLICATED ). Rami org x pcayak & byk soalan2 cepu emas d tanyak sidak; "Pacita nektok pok? Ada gerek?". / "Bila nikah pok?" / "Ko iboh lambat gilak pok, byk pilihan ya". Sorry to say la aku kdng2 mmg agak fed up ngn soalan2 ya. DAN sigek ayat tokla yg aku bila dtanyak bercampor-campor prasaan jaik (jahat) & bait (baik) : "JIZ, KO TOK MILEH GILAK". .damn. Kamonla (perkataan Inggeris yg diMelayu @ di Melayu Sarawakkan ) cuba la org yg madah 'memileh gilak' ya pikei mena2, sapa sik mok mileh nak, sama mcm kita berbeli brg, mesti memileh, nei dapat main entam pileh sebarang2 jak. Sapa mok nk x bgs sedangkan kita mampu dapat yg bagus dengan hanya menjadi cerewet @ memileh. Sik Salah kita memileh, hak masing2. Opkos kita sik mok org lain gago2 nk influence & pengaroh kita dengan khendak sidak..manusia mmg x pnah puas..termasok aku. Bebalit kpd perkara ya tadik, sori k mmg aku memileh, aku memileh utk kepentingan aku & MASA DEPAN AKU..AKU MAOK YANG TERBAEK. Aku x mintak lebih & aku x mintak pakej yg lengkap dlm encarik jodoh, aku x kesah janji setia, x kesah sapa dirik aku, hormat org tua & family aku (klise bunyinya, tp ya nang benar). Chantek @ x chantek pun aku x kesah, bila ati dah suka rupa paras fizikal mmg xkan diambik kira. Tapi mun dapat yg chantek mmg kira bonusla.eheee..dengan suka hatinya aku ngucap Alhamdulillah..ehee. So, ya jakla aku rasa nk tulis,& kepada sesapa2 yg dajukan ayat "memileh gilak" ya, senang crita & bg aku dapat menyetelkan rasa sik puas org yg madah ya padah jak 'MEMANGLA MESTI MEMILEH, SAPA MOK MAIN ENTAM SEBARANG JAK, JODOH YA DI TANGAN TUHAN, KITA MANUSIA BERUSAHA JAK & MEMILEH YA ADALAH SALAH SATU USAHA ENCARIK JODOH. Dah, abis crita..Sekian, trimak kaseh.

Monday, February 20, 2012

Friday, February 10, 2012

.Berhujung Minggu.




Kebelakangan tok selalu jak stay kt sekolah, sebab?. Sebabnya banyak, salah satu darinya, malas nak menempuh masa perjalanan panjang yg memboringkan dan menyakitkan pinggang di samping xda tujuan pun nk keluar mun juz hanya keluar pegi bandar nk beli suratjhabar. & yg paling utama dapat berjimat di kala ekonomi diri yang kian gawat n payday still lamak gik. banyak aktiviti boleh d polah sepanjang berhujong minggu di sekolah tuk. I get to know all the peeps n villagers di kpg, dapat beramah mesra n merapatkan hubungan. Benda bagus supaya orang sentiasa senang dengan kita. X jwak klak org madah kita lawa @ sombong. & aku jwak boleh menyiapkan mana2 tugasa n beban kerja yg terbengkalai, walaupun susah nk siapkan nya suma skaligus. heee..

*berhujung minggu di sekolah dengan tenangnya...

Tuesday, February 7, 2012

.Ajim @ Azim



Ajim @ Azim. Nangga aku mcm maok kelaie. lai lai! (foto ditangkap @ Gedong, Acara: Pengilan Nikah Kak Rozi)

.2012.



Gambar foto di tangkap di Pantai Belawai pada 4 Februari 2012.