There was an error in this gadget

Monday, September 13, 2010

Salam AIdilfitri 2010.









Salam,

Di sitok ingin ku mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada seluruh umat Islam d seluruh dunia x kira di mana2 jak. Diharap segala kesilapan dan kesulitan yang penah belaku dimaafkan. Sekian.:)


Sunday, September 5, 2010

Sekadar Melimpas..

Salam, dah sekian lamak sik tulis papa dlm blog tok (salu mmg camtok pun). Sbbnya sikda papa nk d tulis & xda idea mok tulis apa. Heee..tapi nektok ada bnda mok d kongsi bersama & dgn itu maka ada la crita yg mok d share bersama. Crita biasa jak,nk d kata menarik ka sik terpulang la ngn individu yg membaca.

Untuk pengetahuan, aku baruk jak d postingkan ngajar kt sebuah sekolah d bahagian Daro, Mukah. Nama skolah aku ya SK KPG SAWAI. Mula-mula dapat tauk tempat aku agak blur n tertanyak2 sinei san skolah ya. Mcm2 pertanyaan dlm otak ku. Ginei ndak ka upa skolah ya,camnei nk pg sia & bermacam2 soalan klise yg lain.

Trip to Mukah......Sebelom aku d anta ke sekolah,kmk org d anta utk orientasi kt Mukah. Aku ngn geng2 bala cekgu yg lain d tempatkan d Hotel Kingwood (best otel ya). Kmk org start melapor kt hotel ya 16 Ogos 2010 (Isnin). & dari tarikh ya kmk org dah d kira mula berkhidmat. Pasya ari Selasa kmk org d anta pegi ke Daro & bermalam d SK HIJRAH BADUNG (btol x ejaan aku x pasti jwak, x engat.heheh). & ari Rabu barukla kmk org d anta ke skolah masing2. Untuk skolah aku, perjalanan makei speed boat ambik masa dalam 45 minit jak dari Daro. Skali sama posting skolah ngn aku ada 2 org cekgu laki. & raipada ya, sik la aku sunyi n boring kt skolah. ada k geng.heheh.

Bila dah sampei skolah, lega sa ati. Dah tauk ginei upa skolah. Skolah ok bg aku. Semua ok. Cekgu-cekgu ngn GB pun ok jwak. bait. Sepanjang 3 minggu di sekolah ya, segala kebajikan mkn minum tempat tinggal kmk org terjaga. Trimak kaseh la ngn cekgu2 n staf2 serta org kpg yg mmbantu sepanjang kmk org baruk dtg tok. Mula2 tok mmg kmk org trpaksa nyusah dolok, Maklumla, g mok mnyesuaikan dirik. Kelengkapan umah pun blom ckp gilak..x sempurna.trpaksa nunggu gaji then pasya brk la menoh brg umah dengan keperluan asas.

Byk gik mok d crita n d kongsi bersama, tapi wat masa tok gik kepak n malas jwak jari jemari tok nk naip dolok. klak2 bila semua dah clear n ada masa free insyaallah aku akan nulis apa2 jak yg aku ptt rasa d tulis dlm blog tok.hee..
K, sekian lok wat masa tok..wassalam.....


p/s: SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MAAF ZAHIR & BATIN.


Monday, April 5, 2010

Aku Puas & Aku Suka.

Aloooooo...a'kum..

Aku dah jarang mena nulis lam blog tok since aku bz ngn hal praktikum & benda duniawi yang lain. Byk yg perlu di catch up. Tertinggal skit aku yg akan rugi. & sebab ya aku pelu sentiasa mengupdatekan dirik supaya klak sik tertinggal.

Minggu tok aku amatla suka n puas hati plus gumbira sakan sbb team aku CHELSEA berjaya mengalahkan team yg boleh dikatakan aku anti gilak MU.hahah!padan muka,suma fan MU senyap sik terkata,sblom tok bukan main lawa gik sidak, madah tok la, ya la, nun la..suma nk jaik2 (aku pun dah kaka jaik jwak tok, tp aku x lalek,revenge..heheh..rasakan!). Bila mengenangkan balit rupa-rupanya MU kalah suma match vs CHELSEA season tok..ohh!! aku suka..1st match: community shield MU kalah penalti, away match MU kalah 0-1, home match MU kalah 1-2.oh!! hebat hebat..hebat gila The Blues.heheh.

K la, aku puas.ya jak la sa nya setakat tok.

p/s: remeh!


Saturday, March 20, 2010

Honey=Madu=1

Smackom..

Lamak dah aku sik mengepost dalam blog tok..actualy sikda pa jwak nk d post kannn..Kali tok aku nk berblog dalam Bahasa Ibunda ku,Bahasa Melayu Sarawak yg dirojakkan skit dengan bahasa lain.Pa ku mok tulis ow?????????ahaaaa..title aku kt atas dowwww..pa maksud??banyak maksud (x banyak pon)..lai aku cita skit..

Hmm..org suma nanyak "pahal ko single gik?"," ompuan ada,ko x maok".."ko mileh gilak nk".ya,antara ayat yg salu dtanyak leh org ngn aku pasal "GEREK"..kadang2,lejuk jwak ku nk jwb, pluka aku mok padah ngn ktkorg aku dah da gerek.ktkorg tauk bgs,ktkorg x tauk pun bgs..so sik byk mulut..& sigek gik aku agak pelik, bila aku madah aku blom ada gerek sidak akan madah "ko mileh gilak jis"..eh. of coz la aku mileh,org mesti mok yg bagus2,cukup suma zahir dan batin,prangei fiil suma bagus..tugas kita manusia berusaha carik jodoh..yang menentukannya TUHAN...so aku mok pileh sapa skati aku la k.org tua ka,mudak ka,bini org ka,ninek org ka..yang penting PEMPUAN..(wah,jaik bunyi aku eh..tapi sik semua ya dmaksudkan bena2 k..so jgn salah anggap..)

Terlanjur antu ku dah madah pasal gerek..yup,aku ADMIT/NGAKUK..aku dah berpunya..so,mun nk tauk sapa,hmm,sorila,aku blom ada masa & rasa mok madah sapa..biala rahsia..aku akan pecahkan rahsia bila aku dah konpommmmmmmm ngnnya n bila dah nk kawen. Masa nentukan segala..dan dalam masa yg sama aku mesti ready dengan sgala kemungkinan...segala risiko.


Fuh!ya jak la rasanya..xda papa gilak mok d blog ku sitok..byk gilak lu jadi GOBLOK.huuu..kla,aku undorrrr dirik lok..palak pening ati runseng dah tok..k..daaaaa


Sunday, January 24, 2010

Antara Aku Dan Mus May...

"Weh!Jangan Bising!"........ayat yang cukup tinggi nadanya.Setinggi suara Mus May (kurang skit la)..huhu..bayangkan kalo tiap hari asyik ulang perkataan yng sama dengan subjek (murid sekolah rendah) yang sama, Mus May aku rasa akan terpegun mendengar kenyaringan suara aku.huhu..mana x nya, dah tiap hari menjerit perkara yang sama, kiranya tu latihan vokal aku la.heheh.

p/s: Bosan? aku rasa x. Seronok? bleh dikatakan seronok, tapi x seronok sangat. stress?...bakal menjelma..huhu..


Friday, January 22, 2010

"Awak mudahkan Kerja Saya, Saya Mudahkan Kerja Awak".

"Awak mudahkan kerja saya, saya mudah kan kerja awak"...itu adalah kata-kata propaganda yg digunakan oleh aku bila masuk mengajar di dalam kelas. Oleh kerana aku mengajar (praktikum) murid sekolah rendah tahun 4 dan 5, masih ramai yg kurang faham maksud tersebut, tertanya2 apa yg aku hendak cuba smpaikan kepada mereka..mungkin dalam fikiran mereka akan berkata, "pakata cikgu tok, sik ku paham eh". Ada murid yang berani akan menyatakan diri mereka tidak paham dengan apa yang aku cuba sampaikan dan sebaliknya ada murid yang hanya membatukan diri dan sesat di dalam dunia mereka sendiri. Dan apabila sesat, mereka inilah yang akan membuat masalah dalam kelas.

Ini minggu pertama aku berpraktikum di sekolah SK Lumba Kuda, tapi aku msh blom msk mengajar, minggu kedua barulah aku mula mengajar dan seterusnya dinilai. Perasaan cuak dan takut sentiasa ada, lebih-lebih lagi bila aku akan dinilai oleh pensyarah dan guru pembimbing ketika mengajar. Pensyarah dan pembimbing akan memerhatikan dan memberi penilaian segala aktiviti P&P yang dijalankan di dalam kelas. slack skit maka akan kurangla markah aku..huhu.mintak2 dijaohkan..aku nk lulus dan jadi cikguuuuu. Dan pada masa itu juga diharapkan murid-murid aku engat apa yg aku dah nyatakan di atas, "Awak mudahkan kerja saya, saya mudah kan kerja awak".

Tugas aku bukan hanya mengajar, byk lagi tugasan lain yang perlu disiapkan dalam tempoh masa tertentu. Ini yang sedikit sebanyak membuatkan kepala aku berputar-putar kepeningan memikirkan yang mana satu harus disiapkan dahulu. Penyelesaiannya memang ada, cuma pelaksanaannya yang agak sukar dijalankan disebabkan oleh penyakit M.A.L.A.S. Perancangan yang rapi dan pelaksanaan yang berdisiplin insyaallah akan dapat membantu aku menyiapkan segala tugasan yang diberikan.(*peringatan kepada diri sendiri: JANGAN MALAS!)

-TAMAT-

p/s: Saya budak baru belajar,_______________. (isikan tempat kosong;))

Thursday, January 21, 2010

Aku Mau Senang, Senang Dan Senang...Dan Aku x Nak Masalah

Mudah.. M.U.D.A.H bukan mudah.com ok.MUDAH a.k.a SENANG adalah perkataan yang menyenangkan hati dan perasaan setiap individu di dunia. Siapa mau SUSAH? tolong bgtau aku sapa yg mau SUSAH? Sudah tentu tiada siapa yg mau susah, kalo ada pun tu golongan yg suka cari masalah.

Aku arini nk mngupas skit isu cari masalah yg menyusahkan.x kira la, mnyusahkan diri sendiri @ org lain. Manusia skang ni perangai, sifat, fiil suma lain2, x sama, berbeda dari suma perkara. pendek kata setiap manusia berbeza zahir & batin DAN yang PALING PENTING, manusia TAK PERNAH SEMPURNA (termasuk aku). ok, setel skit ulasan aku, seterusnyaaa.........

Mcm aku cakap di atas, manusia berbeza, x sama dan x sempurna, suma lain2 dari segi zahir dan batin. Pada zaman skarang ni, kenapa manusia suka sgt carik susah a.k.a carik masalah? adakah dorang akan dapat duit? adakah dorang akan dapat publisiti yg membuatkan mereka terkenal? atau adakah mereka akan rasa mereka cool jika mereka membuat masalah? hmm..entahla..hanya dorang yang suka carik masalah ni yg tau jawapan.

Aku ambik beberapa contoh isu / kes terpinggir individu yg suka carik masalah ni, salah satunya kes lontar bom petrol kt gereja, apa hal ??? dari ko baling bom petrol baik bg aku je petrol tu tuk aku isi minyak kereta aku. Harga minyak nk naek ko senang2 pegi buang.x ke bongok.ish ish..aku bukan nk menimbulkan isu sensitif @ mnyebelah mana2 pihak yg terlibat, kita rakyat Malaysia yg berbilang kaum harus menjaga kedaulatan dan keamanan negara kita daripada tergugat. Jgn biarkan negara kita berpecah belah.

Lagi satu kes baru yg tengah hangat sekarang kt dalam laman web sosial facebook, pasal Puan Hani Tarmizi yg mengutuk perempuan dari Sarawak ni kononnya bitch, slut sebab mengganggu suaminya. Aku x tau dia sekolah sampai takat mana, dah tau facebook tu laman web sosial,segala komen yg dia tulis akan terpampang di seluruh dunia,yg die tulis "benda hangat" tu watpe, kan skang dah kena sumpah dengan berjuta2 org rakyat Malaysia, khususnya rakyat negeri Sarawak. Tindakan tu jaga wahai Puan Hani Tarmizi, jangan dek kerana nila setitik, rosak susu sebelanga, kalo dah rosak susu, belanga terbang ke kepala Puan Hani. nak kena baling ngn belanga? msti xnk kan. tau xpe. so lain kali bertindak dengan betul, jangan ekut hati dan perasaan. Perkara yang dicanangkan oleh Puan Hani perkara sensitif, boleh menimbulkan perpecahan dan menggugat keamanan negara. so jgn bertindak melulu. think twice & think wise ok Puan Hani Tarmizi??

hmm.. setakat ni jela celoteh dari aku. panjang sangat nanti susah gak. Aku x nk masalah.hee

p/s: nk sambong keja molah RPH..pantas pantas & cantas!! chaiyok!!

Wednesday, January 20, 2010

Salam Sejahtera

12 minggu, tempoh bg aku melaksanakan praktikum di sekolah. Bersediakah aku? Aku pun x tau. Juz wait & see la k. Harap segala perjalanan aku sepanjang praktikum berjalan dengan lancar. RPH sedia untuk dilaksanakan, ABM sedia untuk digunakan dan kemahiran bermian instrumen dipersembahkan dengan baik. Bukan untuk aku sahaja (60% tuk aju, 40% anak murid..heheh) tapi untuk bakal anak-anak murid aku yg hyperaktif, inovatif dan talkative. Segala pengetahuan yang diperolehi sepanjang KPLI akan digunakan bagi mnghadapi hari-hari yang mendatang sepanjang praktikum.

Semoga dijauhkan segala kesusahan dan malapetaka...

p/s: x tau nk tulis apa kos dah agak lamak sik update blog..sorryyyyy........