There was an error in this gadget

Wednesday, March 21, 2012

Kechiwa Rangkai

Dh Cuba sedaya upaya,tp nasib x mnyebelahi.huhu.Kekcewaan aku tok bkn la ssuatu yg besar pun,tp mndatangkan kesan skit jwak la dlm ati.heheh.Fav team aku CFC tumpas d tangan nosiy neighbour MU, MC.caken.uhuuu. Sinar UCL nampak smakin suram pas kekalahan pagi tok tek.dtambahgik dgn kmenangan The Gunners smakin mnbah jurang mata yg mkin besar.huhu.Tp xhal la,juz fokus jak la ngn FA Cup & UCL season tok.Harap ada sigek cup yg sangkut.huhu.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, March 18, 2012

Lapar 1,2 & 3.

Aku laparrrr 1...Aku lapar gil babs. Pnah x trasa (ktkorgla) bila kita berada d satu tempat, kita teringin nk mkn sesuatu, tapi kt tmpa kita berada ya xda trdapat benda nk mok d mkn kt ya? Pnah x?. Aku boh padah gik la, mmg sentiasa ada, x pnah x ada.. smenjak dah berkhidmat & berkeja jaoh tok aku nang nk keja majoh jak.. mkn sana, majoh sia, eat there & last skali tido TAPI berat badan sik jwak nait..sekitar 65kg jwak berat badan, trn pun skit, kakya nait baru ke 65kg.. keanehan...huhu

Aku laparrrr 2...Adakah aku mengalami masalah psikologi @ kemurungan dsebabkan aku suka majoh? x jwak ku asa, mun masa hepi pun aku mkn, masa sik hepi pun aku mkn & masa aku xda prasaan pun aku mkn jwak. So, apakah problem aku ow???

Aku laparrrr 3... Ktkorg lapar x? masak k aku lok. hehehe..

Sekian, makseh..ASSALAMUALAIKOM...

p/s: ............lapar................

Friday, March 16, 2012

Orang Lawa Ada Dimana2 (yg x lawa pun tanpa usul periksa dipadah lawa.).

Pnah sik ktkorg  ditunggah @ dpadah @ terdengar mdh ktkorg lawa? X mungkin xda, wajib ada & mesti ada benda ya xkira apa status, kedudukan, keadaan, & sifat2 semulajadi @ buatan yg ada dalam dirik setiap individu masing-masing. Aku kedirik gik iboh jak padah lawa slalu menganggap org lawa (dengan hanya menilai dlm tempoh masa sik sampei 10 saat pun, jarang nk ambik tempoh lamak menilai melainkan ada bersua n berkelaka utk satu tempoh masa yg panjang).

Ok, LAWA tok mun ngekot dr segi maksud amatlah berbeza mengikut kawasan tempat, mun di SARAWAK (Tanahairku Terchinta), lawa ya bermaksud eksen, berlagak & sombong (mun da maksud lain silala padah & tambah).& mun d Tanah Melayu a.k.a Semenanjung Malaysia @ kwsn lain slain dr Sarawak, lawa ya bermaksud sesuatu yg sedap @ elok dipandang oleh mata, cth mcm segak, chantek, bergaya. kira camyala.

Tdk dh kupadah setiap manusia sikkan terlepas dari dipadah lawa (mun ekot pandangan aku la), Sbb setiap manusia xda @ jarang yg akan berpuas ati dengan keadaan d sekeliling. Sentiasa ada jak benda x dpuas ati. Slalu jak mok carik mistake @ kekurangan.Yang bagus dpadah jaik, yg sempurna dpolah jadi sik semperna & yg puteh alu jadi itam. Keadaan di sekeliling yg aku maksudkan tadik subjektif, merangkumi suma segi @ aspek. Contoh lainnya mcm x puas ati nangga org lain senang alu dipadah lawa, alu dipadah eksen stegalnya nya x negor @ bersapa @ beramah mesra dengannya skejap @ jeling2 skit. Yala manusia...aku pun manusia..x terkecuali.ehee..

Mun xda sbb, xla ku nulis pasal hal LAWA dlm blog tuk, aku dpadah oleh org yg x brapa nk kenal aku @ x kenal aku langsung madah aku lawa. Well...xpat jwak nk madah ginei nk, dah nama manusia, x pnah nk aman, x pnah nk puas, segala2 nya susah..suma sik sempurna & semperna...x terkecuali akula.ahah. Jadi mun dipikei nang ptt marah bila org mdah kt lawa tanpa usul periksa @ dengan usul periksa (erk,, aneh ayat..ahaha). Nk marah berterusan & berdendam sampei bila2 pun sik salah sbb ya hak masing2. & mun ktkorg juz nk anggap benda ya hanya sampingan @ x memberik kesan besar pun xpa @ dlm kata paling senang forget & i juz don give a damn bout it..Bila kita juz ambik mudah jak hal ya, & x terganggu gilak ngn stetmen org madah kt lawa ya: kita akan dapat PAHALA & org yg madah kita lawa akan dapat DOSA (mun tuduhannya madah ktk lawa sik betol). Juz beserah ngn Tuhan la, Tuhan yg akan nentukan segala. So ilek jakla mun ada org madah kita lawa. Bknnya dapat duit pun nk mun kt mlayan & sidak ya pun bkn dapat gaji pun madah org lawa, btol?

Ok, stakat tok jakla, so kwn2 & aku pun, chill & cool jak mun ada org mdah kt lawa. Mun kt nk madah org lawa pun xhal..dosa tanggong sendiri maaaaaaaaaaaa!! heheh..ASSALAMUALAIKOM..


p/s: ~adios~amigos~brambos!~

Thursday, March 8, 2012

Mat Jenin & Selamat BerHoliday.

Pnah sik terpikei nk jadi org lain walaupun hanya sekejap jak? Pnah x terpikei idup kita sentiasa senang & xda susah? Aku rasa suma org mesti pnah mok jadi org lain. Mok jadi org yang sentiasa selesa, senang & sik menghadapi sebarang kesusahan. Sik terkecuali aku. Aku slalu jwak terpikei mok jadi org lain,berada di tempat lain & suasana yang berbeza dari tempat aku nektok. Aku slalu berimaginasi yang aku tok adalah samada seorang rockstar @ football player & orang kaya.

Imaginasi aku ya akan timbol bila ada kesukaran yang melanda dalam idup aku.ehee. trutamanya bila aku kepokaian & kesengkekan ataupun dengan bahasa sempurnanya kekurangan @ xda duit. Aku tok adalah insan dimana pengurusan kewangan aku adalah tersangat la lemah, mun dalam indeks jadual penilaian daripada TIDAK MAHIR-KURANG MAHIR- SEDERHANA MAHIR-MAHIR-TERLEBIH MAHIR aku akan tergolong dalam penilaian yang plg 1st skali: TIDAK MAHIR. Aku adalah..bolehla dikategorikan sebagai pemboros (bukan pemboroi). Pantang ada duit lebih skit  & aku tertangga barang yang aku idamkan aku jarang berpikei 3 4 5 kali, slalunya aku hanya berpikei 2 kali jak. Kali pertama pikei "aku ada duit lebih skit, x salah beli" & pikei kali kedua: " hmm..mun aku beli tok, x ckpla blanja bulan tok...ahh!xpala duit boleh carik gik..so.. BELI JAK LA". Tangga jak cara ku berpikei dalam berbelanja, amatlah tidak bijak, seolah2 sik da malaikat bait ( kata ati yg waras) yang melawan Encek Napsu (kata ati yg sik waras) yg menghasut aku utk trus memboros. Hmmm...Astaghfirullahalazim..syaiton syaiton...

Berbalit kepada jadi org lain tek, SIK SALAH mun kita berangan nk jadi org lain. Berpijak dibumi yang nyata. perkataan berangan ya adalah bukan realiti. So..hadapilah realiti keadaan dirikpun. Usaha yang dipolah oleh kita sbolm @ semasa & selepas tok akan membentuk & mempengaruhi kehidupan kita. Rajin berusaha maka bagusla hasilnya, mun malas paham2 jakla k. Mcm aku usaha sedang2 jak, jadi nektok aku sedang2 jakla keadaan. Ada pasang surut.huhu...nektok aku surut..surut duit...(*oh payday, cepatla skit ko menjelma)

Esok last day ngajar sblom bercuti seminggu, & aku mcm biasala seperti sirih pulang ke gagang, aku balit ke hometown aku pun. Mun dah balit tok sikkan nk mbak tangan kosong  k mbak k org umah, mesti mok ada buah tangan skit. Mok x mok sbg sorang anak x plu d engat gik opkos la aku mesti beli brg k mbak balit.Mak aku dah pesan awal ariya,"Dol, beli udang sesar unjor ngn mak Dol & mun ada udang @ ikan tapah mbak jwak". Aku mcm biasa la jawab jak "K, klak kmk encariknya". Bukan aku mengeloh (mengeloh sikit jwakla), walaupun poket & palak agong dah susut aku tetap jwak cuba penuhi pesanan mak aku ya. MAK bah, nei kita dapat nek bekira nak. Mak & Bapak la yg banyak berjasa ngn kita, membesarkan kita, merik makan, pakaian & perlindungan sepanjang idup kita dari kecik sampei besar...SAMPEILA KITA JADI MANUSIA. So janganlan kita berkira ngan mak bapak kita & family kita. Sbb di kala susah & senang sapa ada di samping kita mun x kluarga kita pun nak. & tanpa sidak sapala kita.

K, utk penutup kali tok ckp la juz aku madah SELAMAT BERANGAN & SELAMAT BERCUTI SEMINGGU KEPADA PARA PENDIDIK & MURID YANG DIDIDIK. Semoga kita berjumpa agik. CHOW!!! ASSALAMUALAIKOM!

p/s: dlm cuti, msh ada jwak urusan kerja yg plu dipolah..hmm..saya yg mnurut perintah.

Wednesday, March 7, 2012

Berhati-Hati Dgn Si Judas & Insan Berlagak Pandei.

SALAM..Mak aku slalu mesan ngn aku dolok, jangan berolah & jgn berlagak d tempat org. Stay low jak bak kata org puteh. Jgn nk over exposed gilak, xkan dpt extra cash pun ( lainla mun encuri @ mencopet). Sigek gik pesan org veteran (mak & bapak aku la op kos). Jangan Berlagak pandei mun x pandei. Renah jak mun x pandei, iboh nk pandei2 molah benda yg mmg sik pandei dipolah.

Benda yg kita belagak pandei TAPI sbenarnya kita sik pandei tok boleh memakan dirik kita pun mun kita mikei "dengan berlagak pandei, kita akan nampak AWSOME". jika kt bertindak demikian, anda mmg KEPALOIAN & KEMENUKUKAN KEPALAAN KEDIRIK EMPUNAN. Haha, aku bercakap & nulis kdak tok sbb aku dah mengalami situasi dimana org yag berlagak pandei TAPI SBENANYA SIK PANDEI tok berlagak pandei. Mun PEMANDEI tek sikhal, PEMANDEI tok lain, gifted org madah, nang dah talented. Nya polah ginei pun dlm sigek bidang nya dah master, x plu nk eksen2 gik.ahah.

Aku? pandei sik jwak, bebal sik jwak (ada sikit la) & kadang2 berlagak pandei adala jwak TAPI BUKAN PANDEI YANG NUKUK PALAK DIRIK EMPUN (mun ktk org paham bgs, x paham coba paham dirik empun..berlagak pandei). BERLAGAK PANDEI boleh, tapi jgn BERLAGAK PANDEI yang kesannya akan mendatangkan kesan yang amat memalukan dirik empun & menjadi bualan hangat org sekeliling. BERLAGAK PANDEI kecil-kecilan bolehla, kesannya sik besar gilak, paling kurang pun dapat k suroh org senyum.ehee...jgn berlagak pandei yang besar-besaran, paham2la kesan & akibatnya bila dah kantoi klak.

                                                               Hati-hati & alert la ktkorg k.

Ya sigek hal, sigek gik, talam bermuka dua & mulut bercabang. Hati-hati kerana d tempat anda mmg ada makhluk Tuhan yang mempunyai sifat sedemikain. Dimana-mana mmg ada benda tok berlaku, akan berjumpa dengan manusia yang di depan kita cakap lain, di belakang kita lain & itu mmg menyakitkan hati & membuatkan anda menyumpah x sudah.ahaaa.Dalam sejarah manusia dah berlaku benda tok yg boleh menjurus kepada perlakuan kurang nyaman & kurang best yg disebut dalam istilah mcm tikam blakang, back stabber & mcm2 gik la. Seterusnya kan menimbulkan persengketaan & dogfight (mun ada, aku nangga jak..ahaaa). Mun ada sapa2 nemu org yang berperangei sedemikian berhati2 & mintak dijaohkan dgn spesis itu kerana spesis itu boleh la disamakan dengan YAHUDI. Kerana Yahudi tok adalah pakar pemutar belit segala2 benda & silent killer dimana2 anda berada..eceh wah.ahaa..tp nang kenyataan k..yeah! sama2 kita BENCI YAHUDI!!

So, kepada makhluk sekalian alam, beringat ngn dirik pun & sentiasala dengar nasihat org tua. Jangan diENGKAR, kerana suma ya ada kebaikannya & boleh mengelakkan berlakunya KETULAHAN. Coba elakkn dari bercakap terlalu tinggi & berlagak terlalu pandai kerana dari berlagak terlalu pandai & bercakap terlalu tinggi akan membuatkan anda LUPAK DIRIK & seterusnya akan memakan dirik pun &menyebabkan KERUGIAN & KEMALUAN yang amat besar di samping akan dikenang oleh org sekeliling yang akan memandang anda hanya dengan SEBELAH MATA. K. setakat tok jak saya berceramah+luahan+ngerepak=BERCELUPAK..mun ada benda best @ menarek nk dkongsi, Insyallah aku akan ngepost ke dlm blog tuk owkayzzzz..Sekian..ASSALAMUALAIKOM!.

p/s: #1.B urself & jangan berperangei mcm khinzir!ptui!
      #2. Bertanyak mun x pandei.



.Sabar Half & Quarter Dari Iman.

Kawasaki KLX150S (gambar d atas ya), moto idaman aku yg aku pasang impian 1 hari kelak aku akan meli & jd milik aku..Insyallah. Aku bknnya kaki motor @ mat rempit tegar nk ingin menempa nama d mlm minggu mok jadi legend d jalan, @ mncarik hiburan dunia semata2. Aku nk meli sbb nk memenuhi keperluan & kehendak aku. ehee...

Adakah keinginan aku nk meli moto ya satu keperluan @ kehendak? Bg aku ya, adalah duak duak skali. Keperluan sbb senang untok aku bergerak ke sinei2 mun jalan jem @ jalan tmpt aku ngajar trok, so aku x plu bingong tmpt parking pnoh bila guna kreta @ aku x plu bingong mun kreta aku lap @ tersangkut dlm lopak aek gara2jalan jaik.

& meli motosikal tok jwak adalah kehendak sbb aku mmg minat meli moto tok sbbnya stylo & nampak cool.Aku boleh beli moto lain yg genre nya sama mcm scrambler tok & arga lbh murah..contohnya brand Demak, tp aku x mok, aku ttp jwak mok ngn Kawasaki...sebabnya adalah nya brand K.A.W.A.S.A.K.i  Dapat ku bayang aku mbak scrambler tok balit dr Sibu dlm jalan ladang @ pusin2 bandar Sibu @ Serian dengan makei helmet motorcross.aha..angan2 sik salah, hopefully tercapai la.. Insyaallah.

Kla, ya jak.sekain..makseh..ASSALAMUALAIKUM!

p/s: mudahan pengumuman sbpa dpt brita bgs..amin..eheee.

Friday, March 2, 2012

RM556-RM150= ?. (Baca dolok brk paham.)

Epi Sabtuday...Slpas 2 ari d Daro atas urusan kerja & nektok brk dumah selepas perjalanan yg memenatkana marek mlm brk sampei. Aku ngn sahabatku a.k.a housemate pergi ke Daro 2 ari lepas atas urusan yg di amanahkan oleh GB (bkn exactly GB). Kmk 2 telah dimanahkan utk jadi 'hakim' untuk pertandingan bahasa sempena karnival bahasa d  Daro. Agak terkejut ku & terbebek pada mulanya. Nei ndak sik pnah2 ada pengalaman jadi hakim di suroh jadi hakim. Hakim utk pidato gik ya.huh, aku tok major Muzik, bkn BM. Tapi dh arahan dari pihak atasan, aku gagahi jwakla dirik ku tek, dengan harapan xdala masalah klak bila tiba ari aku jadi hakim sehari ya tek.uhuuu. (* tapi bila dh sampei ari ya, ahaaa,,,selamattttt..malas mok crita ;p)

Ok ya crita sblom & semasa d Daro, tok gik ada story mok dkongsi, agak sik memuaskan ati aku (ya sbb ku nulis blog tuk). Setelah  setel urusan d Daro, aku ngn sahabatku pun berangkat pulang. Dalam perjalanan pulang ya, aku terperasan sigek bunyi yang kurang menyenangkan keluar dari tayar  depan Ironhide. Bunyi ya akan keluar stiap kali aku nekan brek.Member aku madah la ya d sebabkan pasir (jalan yg dlalui k pulang skolah jalan tanah kunin, jalan sawit), so aku x bingong gilak, mybe nya akan ilang klak.Tapi sepanjang perjalanan  bunyi ya sperti berantu dalam palak utak kua, terdetik jwak dlm ati madah, x patut kreta blom sampei 2 thn dah ada bunyi? Jadi aku pun ngambik keputusan la mbak terus kretaku pegi check.

Haa, part tokla aku nk crita. Dipendekkan crita tek, jadi aku mbakla Ironhide pegi service centre (Isuzu Regas cawangan Sibu). Sampei jak kt sia trus ku madah ngn sidak sia masalah kreta ku. Jadi tek, sidak ya dengan gaya pro nya pgla ngecheck.Udah dibelek2 d check2 tek, masalh pun d kenalpasti, Lining brake/ lining pad aku dah abis, nk nampak lbh tragik kit bunyinya, dak jurutera sia madah : "dah mkn disc/ cakera dah tok, mok tuka tok..bahaya". Aku trus la kaget (ecehwah.ahah) kejap bila nya nyebut 'bahaya'. Utk x membahayakan nyawa aku yg masih bujang tuk, aku pun molah kputusan utk tuka lining brake ya, aku pun tanyak la brapa kos nya. Yarabi, bila ku dh dpt tauk arga spare part ya terkejut aku ngn arganya arga lining ya jak mun utk tayar depan jak arganya RM426, blom campor labor kos, labor kos sigek taya RM63, ada 2 igek taya depan jadi ktkorg darabla duak = RM 126. Jadi kos keseluruhan RM426+RM126=RM556!!!.Utk tayar depan jak ya..bayaannggkkannn..aku nk nyumpah kejap lok: 'CILAKEN mena'. (sori)

Nasib jwak sidak service centre ya madah xpat tuka ariya jwak, trpaksa tunggu 2 3 ari (sbenanya sidak ya malas sbb ari dh nk kol 5, nk balit), jd aku tek madahla xpala, dlm 2 3 ari gik akn dtg sia gik TAPI jgn harapla aku nk dtg, aku ngn kawan ku tek plan survey jak kedei lain dolok. Benda tok  ni dpat nunggu 2 3 ari,bahaya oi. Jadi aku pun mbakla ke workshop biasa ku balancing tayar & cuci kreta ku. & bila sampei jak sia nang aku nyumpah mena2 (dalam ati) ngn sidak Isuzu Regas Sibu.Kos mun aku tuka kt sia nang gila babeng berbeza. Barang & alat ganti yg sama,xda beza. Kos nya cuma RM150, jumlah ya skali dgn labor kos ok.Coba kira brapa jaoh beza ...nei ndak sik nyumpah kt olehnya. dripada aku yau ilang limak ratus lebih dgn alat ganti yg sama bgs ku tuka jak dkt bengkel ku biasa dtg ya. Pomen sia pun madah, mun paling mahal pun sik sampei la limak ratus lebih, paling byk pun dlm RM300 lbh dh campor labor kos ya. (*pomen sia mmg aku respek...seriusly lamak aku pg sia kejanya mmg detail & tip top).

Jd, yala crita mok dikongsi tek, so, pada sapa2 yg nk service ka, nak repair ka pengangutan ktkorg, pandei2 la mileh & nanyak bengkel nei bgs dari segi kualiti & kuantiti. Jgn engat bila pegi service centre, kita akan dpt sevis yg terbaek, harga yg terbaek..huh..coba nangga apa yg terjadi dgn aku ( x suma la service centre camya, ada jwak yg ok). K, stakat ya jak la, sekian..makseh..ASSALAMUALAIKOM..

p/s: Tunggu dh abis waranti, xmok ku service kt centre gik.