There was an error in this gadget

Tuesday, February 28, 2012

Sempurna @ Semperena?

Sleymets Peggy...Ari berjln mcm biasa. Masa berjalan mcm biasa. Benda sekeliling pun mcm biasa. Xda papa prubahan gilak. Aku pun? ntahla, mcm biasa ka x. Ya org sekeliling aku jak dapat nangga adakah aku mcm biasa @ x. Mun sidak ada nanyak "Pakenak ngn kawu Jiz, lain mcm jak upa, mcm knak bla bla bla....", ya retinya aku x seperti biasa mcm hari lain la. Mun xda nanyak maknanya aku biasa mcm hari biasa lain la retinya nk.

Aritok tek, aku yg bnyak nanyak trutamanya murid aku, sbb aku nangga murid aku (x suma kelas) ada yg lain.Sik sperti mcm ari biasa yg lain. Jd aku nanyak la ngn murid aku, mcm2 la jawapan diberik sidak ya.Ada yg jawab logik, ada yg jwb x taukla & sumala, ada jwak yg tebebek2 (nya nk madah tp susunan perkataan dlm ayat x btol). Aku senyum jakla nengar jwapan sidak, makin nk terbebek2 nk madah ya tek, kotan ku x mok bazir masa, padah jakla "Xpala, cekgu paham, cekgu pun tau, cekgu pnah rasa masa cekgu belajar mcm kamu dulu".

Ya jawapan x mok ambik tauk gilak sbenanya, tp yala tugas sebagai 'pelita' tok mesti mok pandei ngambik ati & nunjok kita care supaya sidak sik bencik & ilang minat ngn kita (ilang minat bukan jatoh hati k), ilang minat  mok blaja. Ya susah, alu x berkat upa brg d ajar klak. Bila dh ilang minat nemiak alula x mok blaja gik, bila x mok blaja nemiak alula merosot ujian pa suma dak akademik ya. & bila dah merosot siapla ibu ibu bapa bapa yg ambik berat hal anak anak sidak alu la pikei nk nyalah sapa. Mun ibu bapa yg berpikiran waras opkos nya xkan bertindak melulu manas ngn cekgu, tp mun nk nisik ya? Kompomla gunong brapi ngembak mulut madah cekgu sanok2 ya x pandei ngajar anaknya.ahaaah..

Harus diengatla, suma manusia x sempurna, trmsokla cekgu. X suma nya sempurna, x sumanya btol. ada jwak shit happens! berlaku.Jadi jgn dianggapla cekgu tok serba sempurna, ada jwak keperlaun n khendak, ada jwak prasaan, ada jwak emosi. Bila dah sik terkawal dak emosi & prasaan suma ya paham2 jakla tindakan yg x spatutnya dipolah alu terpolah. Bila dah terpolah x btol alu jadi salah. Bila jadi salah alu berbalah & sterusnya nama jadi jaik & jadi taik. Fuh...aku x maok gia, mintak jaohla.

Jadi, mana2 manusia di dunia tok bringatla (trmasok aku) jgn engat dirik sempurna @ perfecto sbb kt bukan X-Men @ watak2 dalam filem yg boleh d susun ator jalan critanya oleh pengarah pilem. Jadi dirikpun, jgn cuba jadi org lain (sikt2 blehla, k motivasi dikpun) & engat org skeliling trutamanya kluarga & org yg kt sayang & org yg sayang kita (erk,aneh).

K la bujang & dara sekelian alam, mupok lok kmk, dh msk waktu rehat, cekgu pun plu refill jwak perut tok koh. Assalamualaikom!

p/s: Aku dah ada kabel baru utk kayu ria Kotax-X 360 ku, bleh brentam sampei pagi d ujong minggu klak.eheee


Monday, February 27, 2012

Kongsi Itu Mengambil Berat (sharing is caring).

Salam diucap kepada sluroh makhluk d dunia yg berinteraksi & berkomunikasi dgn bahasa manusia. Hujung bln Februari dh tok & x brasa masa berlalu dgn pantas (mun ktk sik pikei masa mmg nya begerak mcm speedy gonzales). & setiap masa yg dah berlalu mcm2 peristiwa & agenda dh berlaku dlm idup aku. Yg masam ada, yg manis, masin, pait, kelat dan segala mcm rasa lain dh pnah dlalui. & setiap pengalaman yg dah berlaku lam idup ya bolehla dkatakan aku dapat adapt &  djadikan panduan dlm idup aku & yg paling penting jwak dpt dmasokkan dalam crita idup aku yg mungkin boleh aku share ngn anak cucuk pd masa depan klak (doa semoga panjang umor).

Sepanjang umor ku idup d dunia dh mcm2 peringkat kehidupan dah aku lalui, dari susah ke senang & dari senang ke susag & berulang2 la prsoes ya.Alhamdulillah suma aku dapat lalui dengan  ilek, cool & stylo ( aisehmen,ada jwak tebebek-bebek skit..ehee). Pengalaman yg dioleh dari zaman nemiak ke alam dewasa dh bermacam2 dah. Ada yg rindok dikenang & ada jwak yg sedih mun d kenang.

Bagi akula,zaman paling best adalah zaman gik blaja dolok.Dolok masa gik blaja engat best gik bila dah bekerja. Bknnya aku madah sik best dengan pekerjaan aku nektok, Best & aku suka dgn job aku nektok walupun pada mulanya aku x yakin dgn dirik aku pun adakah aku mampu pegang tugas & tanggungjawab yg diamanahkan. Mmg susah pada mulanya, sbb aku sik yakin dengan dirik aku pun & aku rasa sik sesuai dsebabkan peristiwa lampau aku dolok yg agak bleh tahan mancal. Tapi yala, masa penentu segala & masa adalah power yg merubah idup kita. Kita x dapat nk meramal masa depan kita, kita hanya mampu merancang, Tuhan yg akan nentu suma. Better berpegang jak dengan prinsip 'power of not knowing' & juz do what u got to do ( maksud aku, polah benda yg betol & berpikei dengan tindakan yg d ambik).Insyaallah btol jalan yg diambik & dipolah bgsla masa depan kita.

Skadar nulis jak aku tok sbenarnya, gik kepak tek abis ngajar, ada kelas tambahan & taklimat staf sampei ptg. Pasya balit masak utk mkn mlm.Pas masak pg menjala jap walaupun gik ada keja lain yg plu disetel.ehee..tp xhal la, x plu begaut & aku pun plu jwak masa utk bersantai. Menulis blog tu pun smntara gik nunggu member lok, mkn skali ngn member, xla beraie dengan family yg jaoh d mata. Idup jaoh dari family tok mesti mok pandei begaol, & iboh jadi kerak sumbang. & dalam pada masa begaol ya olahan perangei suma mesti mok pandei jaga, Beguro berpada2, plentey pun berpada2.Iboh lebih2, lebih2 klak boleh jadi nyakit ati & boleh bebukut olehnya. & aku x maok suma ya berlaku & aku dimintak la d jaoh suma ya.aminnnn.

K, ya jakla..sekian, makseh. Ada masa ngereco gik.ASSALAMUALAIKOM. :)

p/s: sik saba nunggu pengumuman PM :)

Sunday, February 26, 2012

Ahad Pergi, Isnin Mari. (*baca k ngisik masa)

Bekerja menambah pendapatan @ beroleh pendapatan. Tanpa bekerja kita xkn dpdt apa2. & opkos tujuan kita bekerja adalah untuk oleh gaji. Gaji yg digunakan untuk menyara dirikpun & proceed dgn benda lain dlm idup kita, fulfill kehendak dan napsu.

Tujuan aku nulis blog tok xda la nk nyampei sesuatu yg besar isipadu maklumatnya. Juz skadar nk menulis k ngisik masa yg x brapa lapang tuk (ada kerja lain, tp juz ilek lok, ada gik skit masa k molah klak). Berbalit ngn hal bekerja tadik, dh nama bekerja nak x kesahla kerja ya mcmnei. mlibatkan fizikal @ mental. Ada yg suka berkerja & ada yg sik suka dengan kerja yg dikerjanya
(tang bebelit jak upa bunyi) tp yala, dah nama kerja, mun xda kerja, xdala oleh k nyara idup. So yala pentingnya kerja. Jgn malas (ya pesanan utk ku pun jwak).

Dolok masa gik jaman nemiak, x pnah tepikei pun aku nk keja apa. Bila ngenang dirik d waktu persekolahan dolok pencapaian akademik sikla seberapa, sedang2 jak. Ckp mkn & skadar lulus (tp ada jwak subjek kantoi). Mmg ada pasang angan-angan cita2 tek nk jadi profesor la, doktor la & cita2 gempak nk lain tp yala dengan usaha yg kurang & mmg terlampau kurang maka cita2 ya x tercapai la jwak. Nk nyesal kinek tok sik guna jwak. Usah dikenang pristiwa yg lepas. Masa yg nentu masa depan kita & semua yg berkaitan ngn hidup kita. Kita juz proceed & jadi survivor jak dlm idup kita pun. Pandei kita mbak dirik kita, jaga olahan kita, amal gaya idup bgs, Insyaallah suma akan berjalan lancar.

Aku nektok, bkn bunyi nk klaka lawa @ crita kosong, aku bersyukor ngn dirik aku nektok (kadang2 pun ada jwak asa mcm x besyukor...manusia nak). Berkat usaha dirikpun yg sik berapa, bimbingan dr keluarga trutamanya family aku & org2 yg penah mendidik & bala2 geng nektok aku dh kira mencapai separuh dari matlamat idup aku. Aku x plu nk begantung arap mkn & minum dari mak & bapak ku yg telah berjasa menyara aku dari lahir sampeila aku nektok jadi manusia. Aku nektok dh berkerja & beroleh pendapatan dirikpun..dh mampu nyara idup dirikpun.

Dalam kita bekerja ya, sigek jak plu d engat, jalan kan tugas @ kerja yg diberikkan dengan jujur & amanah (walaupun kadang2 menyimpang  jwak ). Mmg susah kita nk mnjalankan tugas mengikut kehendak profesion masing2. Kita juz cuba melakukan yg terbaek jakla. Janji berjalan tugas & mencapai apa yg di target. X kesah kita ekot cara kita pun janji nya btol & membantu kita achieved objektif tugas kita (asal jgn ngamal rasuah jak).

So, sempena dh nk mula ari bekerja tok (Isnin-Jemat), marila kita bersama2 merajinkan dirik bekerja. bekerja dengan ikhlas supaya suma yg d oleh ya dapat berkat. Mengeluh x salah dlm kerja yg dipolah. mun xda keluhan, xdala asam garam kehidupan nk. alu sik 'spice up your life' la klak idup & jd x menarek. Kita perlukan masam, manis, pait, tawar suma dlm kehidupan kita. K geng, selamat berkhidmat sik kira mana2 yg keja gobermen @ swasta, live up ur life & make it more & more better. :)..Assalamualaikom...

p/s: make mistakes & learn from it.rebuild idup aku pun sbb aku adalah arkitek dlm idup aku pun. ;)

Saturday, February 25, 2012

Shit Happens. (*baca mun asa nk baca)

Mistake kata omputeh, kesilapan mun dterjemah ke bahasa kita. Pembuka blog aritok adalah perkara pokok dlm ayat pertama post kali tok "MISTAKE" a.k.a KESILAPAN. Seperti yg kita suma manusia tauk (mun menatang x tauk la jwak aku), seringkali kita melakukan kesilapan. Xda org pnah melari dirik dari kesilapan. & suma kesilapan yg wujud opkos mendatangkan kesan kepada dirk kita samada dari segi fizikal @ mental. Sebelom lbh lanjut gik, coba ktk org mikei skejap, adakah suma kesilapan yg dah kita polah mendatangkan kesan kepada dirik kita pun? X kesahla kesan bagus @ x.

Mun bagi aku la, kesilapan yg wujud yg pnah terjadi dlm idup aku mmg mendatangkan kesan baik & sik. Tok bkn crita bulak @ dongengan semata-mata mcm dlm crita @ drama di tibi k. Sepanjang aku hidup,  x pnah lari aku dari kesilapan.Apa-apa jakla kesilapan. Sikda org suka @ rajin ngn kesilapan. Ya disebabkan byk kesilapan mendatangkan kerugian. Ya memang benar TAPI coba kt pikei mena2 & pikei secara positip, kesilapan yg pnah terpolah @ dipolah oleh kita boleh jadi pengalaman yg mengajar kita..cewah.ahah. Tapi mena kan.Daripada pengalaman melakukan kesilapan ya kita try repair @ molah penyelesaian yg lebih mujarab dan meng'improve'kan gik dirik kita.

Coba kita nangga dak bala2 inventor/ perekacipta & penciplak (termasok jwak). Xkesah la apa yg dah ditemu sidak, Setiap penemuan & brg yg dicipta sidak sik datang sekelip mata. Mesti melalui proses trial & error. Daripada proses 'percubaan ke kegagalan' berulang2 sampei la proses ya jadi dari 'percubaan ke KEJAYAAN'. Bila dah berjaya, ati pun senang nama pun angkat.

So, kesimpolannya. jgn juz nangga kesilapan ya benda x bgs @ xda luck. Pikei dari 2 belah positip & negatip (-ve & +ve). Jgn kita rasa bersalah yg terlampo gilak mun dah melakukan kesilapan. Sbb daripada kesilapan ya boleh jadi boost utk kt mnjadi manusia yg berprestasi lebih power. ehee..Sekian makseh.

p/s: aku dah molah kesilapan marek, tapi x leh padah.ahah..

Thursday, February 23, 2012

.Payday & Payback. (*harus baca mun paham klaka Sarawak)

Salam sejahtera kepada segala makhluk sekian alam, sambil dudok termenong & tercangok aku d umah, terdetik tangan ku nk menulis sesuatu kt blog tuk. Dengan otak ku jadi mastermind aku carikla apa-apa perkara yg boleh ditulis & dikongsi bersama. Pikei punya pikei, carik punya carik, kikis punya kikis, baruk ku engat arituk baru payday ari gaji bak kata org. Ya bleh jadi benda/ subjek yg best k kita kongsi.

Tiap bulan, tiap tahun sepanjang tempoh kita bekerja kt mana2 sik kira la swasta ka, gobermen (kerajaan) benda yg kita x kan miss & sentiasa kt tunggu & kita arap dapat melunaskan segala permasalahan prasaan d sebabkan oleh sengkek opkos la ari gaji. Ari gaji berputar ngekot tarikh matangnya nk klua, dah kua, berpusu-pusu la bala2 org especially dak gobermen (apabila tarikh 23 tiba) nuju ke bank nk nyucok dindin ajaib ( ATM ) ngeluar kertas ajaib (duit laaa) & op kos la kertas ajaib yg dikeluarkan ya dgunakan untok tujuan tertentu, multi purpose (k maya utang keta, umah, setel dak bil astro itu ini & meli brg kperluan umah serta meli brg k muas napsu khendak).

SIK TERKECUALI adalah aku insan hina dina yg menunggu tarikh keramat ari gaji tuk.ahah. Byk nk d plan dgn duit hasil penat lelah (x lelah gilak pun, lelah utak jak). Yg paling penting aku dah mind set kan palak utak ku & cuba disiplin pendirian aku (aku tok mudah nk ubah pendirian) perkara yg utama bila klua gaji adalah setelkan segala utang, bayar ironhide ku (kreta aku), bayar bil, & yg paling utama merik duit ngn mak ku (tok bukan dikira utang k, tuk adalah tanggungjawab sbg anak). Lepas setel segala-mala (aie eh, skati ku merogol jak bahasa, sorilah ah) barukla mikei nk benda lain apa nk dguna ngn duit gaji ya tek.

Marek, setel jak dak segala utang piutang, aku ngn coleague (btol ka spelling omputeh ku tuk?) merangkap rakan serumah aku pegi bebeli brg kperluan umah, segala dak brg mcm kuali, suduk, kicap, dak dagin n tulang sapi d sembat (beli) kmk 2, banyak gik sbenanya brg d beli, x plu la d tulis, kepak jari kmk nulis koh. Brg2 ya suma konon2nya k stok utk bulan tok la, x plu kua ke Sibu slalu gilak meli brg, nyerabak (embazir) duit jak. Maklomla, nk berjimat nektok, k ngumpol duit tujuan lain (k nikah sbenanya..amin.) eheeee.. Dalam pada ya jwak, aku x miss dari memenohi kehendak (stelah kperluan dah setel tek nak), ada la sigek benda tuk tek d beli leh aku gara-gara ada hobi baru tek nak d tempat aku berkhidmat tuk, aku pandei meli JALA (nk k nangkap ikan n hidupan aek lain ya bah mun ktkorg paloi gilak sik tauk, yah, sori ar..ehee). Tanpa berpikey panjang aku mcm biasa la, rasa ada lebih skit duit alu la meli jala tek, kotan x mok nk berkongsi jala ngn member ku. Mala jak minjam jala urang sik nyaman jwak nk makei nak.

Mun dak kluarga ku tauk ku meli menatang nama jala tuk trutamanya mak aku, siap bego knak kerepak.ehee. Bila dsebut jak pasal J.A.L.A mesti la nya dgunakan d kawasan beraek (berair) lebih cun n ngam gik d tmpat aku ngaja tuk; S.U.N.G.A.I @ SUNGEI. Berbalit ngn hal mak ku tek, nya bingong n susah ati bila dpt tauk mun aku bermain d sungei. Biasala nak, anak nk, sapa x sayang. Untuk pengetahuan aku sik pandei brenang..eheh. Slalu mak ku mesan "Dol, boh main rah aek, kawu x pandei brenang". Hee, tp dah nama aku tuk ada entingals (x nengar kata) kit, main jwak aek, brenang jwak lam aek TAPI dengan memakei jaket keselamatan yg ajaib dapat nimbol org ya bah.eheh..Langkah keselamatan mmg perlu k utk ngelak benda yg x best berlaku. :)

K la, ya jak la rasa ku nk dpt d tulis, kepak utak ku jadi mastermind mikei pa nk d taip, nk molah ayat bukannya senang, mesti tauk gaya bahasa, subjek predikat suma ya n yg paling penting isik n maklumat yg nk d sampeikan ya. Setakat tok jakla, ada masa n rajin ada ku ngereco gik. k, sekian..makseh. ASSALAMUALAIKUM :)

p/s: lam utak pikei nk enjala jak.ahah

Wednesday, February 22, 2012

aziz zul-keep-lee's photostream

purechinta 4juan 5.55pm6bol
chinta 3chinta 2chinta namanyaraya '09eillynejust
watchwonderinglil gurl wallcikgu andymedal
happy facelayappintuemmetbirumuh kumang 2

.Aok, Aku Nang Memileh.

Salam sejahtera pd dirik aku pun & org yang membaca sisipan blog saya yg x brapa tok. Apa yg aku mok tulis bkn perkara @ hal yg besar gilak pun sampei boleh dipolitikkan. Benda yg aku nk kongsi bersama n padah (it's all bout me jak sbenarnya)adalah benda yg aku sering itok (dlm konteks ayat aku tok, 'itok' ya gik bingong mikei) & sering aku pikei : BILA DAPAT BTEMU PUJAAN HATI & KAWEN!. Sebelom kepada perkara yg lebih lanjut gik, ingin ku nk madah aku sik pandei gilak nk nulis @ mengarang walaupun aku guru minor ngaja Bahasa Malaysia. Aku tulis apa yg ku rasa nak tulis (bkn ya salah satu fungsi blog nak, tulis apa2 jak apa yg rasa nk d tulis). Engat aku hanya mem'blog', bkn 'goblog' k. Slalu jak aku madah ngn org & terpadah ngn org mun ada mana2 gadis yg single sila2 la intro ngn aku.Yeap, mmg klihatan agak 'desperate' tp apa yg aku padah ya mmg aku maksudkan TAPI bkn 100%. Hati aku blom tergerak gik nk berkomitmen spenohnya dlm bercintan-cintun. Sapa sik mok begerek/ berchan/ berkapel & seterusnya ada jodoh alu membina mesjid. Sapa sik maok nak? mun sapa2 nk sik maok ya nang paloi. Tambahan ngan umor aku nektok yg deh nk masok 28 tahun tapi STILL single ( boleh jwak dlabelkan IT'S COMPLICATED ). Rami org x pcayak & byk soalan2 cepu emas d tanyak sidak; "Pacita nektok pok? Ada gerek?". / "Bila nikah pok?" / "Ko iboh lambat gilak pok, byk pilihan ya". Sorry to say la aku kdng2 mmg agak fed up ngn soalan2 ya. DAN sigek ayat tokla yg aku bila dtanyak bercampor-campor prasaan jaik (jahat) & bait (baik) : "JIZ, KO TOK MILEH GILAK". .damn. Kamonla (perkataan Inggeris yg diMelayu @ di Melayu Sarawakkan ) cuba la org yg madah 'memileh gilak' ya pikei mena2, sapa sik mok mileh nak, sama mcm kita berbeli brg, mesti memileh, nei dapat main entam pileh sebarang2 jak. Sapa mok nk x bgs sedangkan kita mampu dapat yg bagus dengan hanya menjadi cerewet @ memileh. Sik Salah kita memileh, hak masing2. Opkos kita sik mok org lain gago2 nk influence & pengaroh kita dengan khendak sidak..manusia mmg x pnah puas..termasok aku. Bebalit kpd perkara ya tadik, sori k mmg aku memileh, aku memileh utk kepentingan aku & MASA DEPAN AKU..AKU MAOK YANG TERBAEK. Aku x mintak lebih & aku x mintak pakej yg lengkap dlm encarik jodoh, aku x kesah janji setia, x kesah sapa dirik aku, hormat org tua & family aku (klise bunyinya, tp ya nang benar). Chantek @ x chantek pun aku x kesah, bila ati dah suka rupa paras fizikal mmg xkan diambik kira. Tapi mun dapat yg chantek mmg kira bonusla.eheee..dengan suka hatinya aku ngucap Alhamdulillah..ehee. So, ya jakla aku rasa nk tulis,& kepada sesapa2 yg dajukan ayat "memileh gilak" ya, senang crita & bg aku dapat menyetelkan rasa sik puas org yg madah ya padah jak 'MEMANGLA MESTI MEMILEH, SAPA MOK MAIN ENTAM SEBARANG JAK, JODOH YA DI TANGAN TUHAN, KITA MANUSIA BERUSAHA JAK & MEMILEH YA ADALAH SALAH SATU USAHA ENCARIK JODOH. Dah, abis crita..Sekian, trimak kaseh.

Monday, February 20, 2012

Friday, February 10, 2012

.Berhujung Minggu.




Kebelakangan tok selalu jak stay kt sekolah, sebab?. Sebabnya banyak, salah satu darinya, malas nak menempuh masa perjalanan panjang yg memboringkan dan menyakitkan pinggang di samping xda tujuan pun nk keluar mun juz hanya keluar pegi bandar nk beli suratjhabar. & yg paling utama dapat berjimat di kala ekonomi diri yang kian gawat n payday still lamak gik. banyak aktiviti boleh d polah sepanjang berhujong minggu di sekolah tuk. I get to know all the peeps n villagers di kpg, dapat beramah mesra n merapatkan hubungan. Benda bagus supaya orang sentiasa senang dengan kita. X jwak klak org madah kita lawa @ sombong. & aku jwak boleh menyiapkan mana2 tugasa n beban kerja yg terbengkalai, walaupun susah nk siapkan nya suma skaligus. heee..

*berhujung minggu di sekolah dengan tenangnya...

Tuesday, February 7, 2012

.Ajim @ Azim



Ajim @ Azim. Nangga aku mcm maok kelaie. lai lai! (foto ditangkap @ Gedong, Acara: Pengilan Nikah Kak Rozi)

.2012.



Gambar foto di tangkap di Pantai Belawai pada 4 Februari 2012.